Διατεθειμένος να προτρέψει τους συμπατριώτες του να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, Χάνς Γιοακίμ Φούχτελ. >>>


Τη δήλωση έκανε, το βράδυ της Τετάρτης, στην TV100. Ο εντεταλμένος της Άνκελα Μέρκελ μίλησε για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τόνισε ότι η τύχη της χώρας θα κριθεί από την ψήφο των Ελλήνων. 

Τον Χούφτελ εντόπισε συντάκτης της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης στο θέατρο κήπου. Παρακολουθούσε μουσική παράσταση γερμανικής μπάντας. Ειδοποίησε τον ρεπόρτερ Τάσο Ασλανίδη και, λίγο αργότερα, ο εντεταλμένος της Άνγκελα Μέρκελ μιλούσε στην κάμερα της TV100.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, πάντως, χρειάστηκε ο ρεπόρτερ της TV100 να κοπιάσει ιδιαίτερα, αφού ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας δε δίνει εύκολα συνεντεύξεις. 

«Η καγεκλάριος Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στην ευρωζώνη» είπε, τονίζοντας ότι «η τύχη της χώρας θα κριθεί στις εκλογές της 17ης Ιουνίου».

“Ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσουν για τη συνέχεια. Από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης,  η Γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Με τις συμφωνίες που έχουν γίνει έχουν μπει τα θεμέλια και ελπίζουμε σε μία θετική έκβαση. Κανείς δεν παραβλέπει το γεγονό -και ειδικά η Γερμανίδα καγκελάριος- ότι οι Έλληνες πολίτες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και ότι πρέπει να κάνουν υπομονή για να ευδοκιμήσουν τα μέτρα και για να βγει η Ελλάδα από την κρίση”, υπογράμμισε.

Με απόφαση Μέρκελ τον Φεβρουάριο, ο κ . Φούχτελ είχε τεθεί επικεφαλής του διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών αυτοδιοικητικών για την ανταλλαγή καλών πρακτικών στη δημόσια διοίκηση. Σήμερα τέσσερις μήνες μετά ο κ. Φούχτελ εκτιμά ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Ελλάδας μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση.

“Είδαμε τις τελευταίες ημέρες πάρα πολύ καλά παραδείγματα, ότι από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης γίνονται πολλά πράγματα. Κάναμε πολλές συζητήσεις, οι οποίες δείχνουν την δυναμική με την οποία οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά..

Σχολιάζοντας την έρευνα που έδειξε ότι οι «τεμπέληδες» Έλληνες εργάζονται 60 ώρες περισσότερες ετησίως από ότι οι Γερμανοί ο κ. Φούχτελ δήλωσε ότι έχει γνωρίσει πολλούς εργατικούς και προκομμένους Έλληνες. Είπε, μάλιστα και μία προσωπική ιστορία:

“Πριν από έναν μήνα βρισκόμουν στην Αθήνα και ήθελα να συναντήσω τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου, για να συζητήσουμε πως θα βρεθούν θέσεις απασχόλησης στη Γερμανία για τους άνεργους Έλληνες γιατρούς έτσι ώστε να αποκτήσουν την ευκαιρία να εργαστούν εκεί. Στις 11 το βράδυ είχα κολλήσει στο μποτιλιάρισμα και τηλεφώνησα στον πρόεδρο του συλλόγου και του είπα ότι θα μπορέσω να τον δω γύρω στη 1 τα ξημερώματα και θεώρησα ότι θα είναι αργά. Ο πρόεδρος μου απάντησε ότι  δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή είναι πολύ σημαντικό αυτό που θα συζητήσουμε και ότι θα έρθει με την μοτοσικλέτα του. Πράγματι στη 1 η ώρα ήρθε έχοντας μαζί του και διερμηνέα. Αυτό μου έδειξε με πόσο ζήλο εργάζονται οι άνθρωποι για τους συνανθρώπους τους και εντυπωσιάστηκα”.

Στην ερώτηση: αν θα προτρέψει τους συμπατριώτες του να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα, δήλωσε:

“Βεβαίως και θα το κάνω. Πολλά πρακτορεία στη Γερμανία προτρέπουν τον κόσμο να έρθει  να κάνει διακοπές στην Ελλάδα. Κι εμείς ως πολιτικοί τονίζουμε συνεχώς ότι όσοι έχουν κάνει παλαιότερα διακοπές στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος να μη το κάνουν και τώρα. Μία συνάδελφός μου έκανε έρευνα ποιος από τους Γερμανούς βουλευτές θα κάνει διακοπές φέτος στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα δεν τα έχουμε ακόμη, αλλά υπάρχει πολύ μεγάλη υποστήριξη, ειδικά αυτή την περίοδο κρίσης. Όταν υπάρχει κρίση, πρέπει να φαίνεται η πραγματική φιλία και λέμε ξεκάθαρα στον κόσμο να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, να μη φοβούνται. Και οι ίδιοι θα περάσουν όμορφα αλλά και θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία”.