Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης, είναι οι βασικοί στόχοι της Ελλάδας, τόνισε, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. >>>

Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται "δίκαιη κατανομή των κονδυλίων".

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα. Τέλος, ανέφερε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Εν συνεχεία συνεδρίασαν οι αναπληρωτές των ηγετών προετοιμάζοντας το μείγμα των μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή και την Ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε ανοιχτή γραμμή με την αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες, παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον την ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύνοδο.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της απουσίας του κ. Σαμαρά το θέμα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε επισταμένως.

Ο κ. Παπούλιας πάντως επέδωσε στους ηγέτες την επιστολή του κ. Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ στην οποία επαναβεβαιώνει την απόφαση της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης, δηλώνει ότι αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος.

Διαβεβαιώνει επίσης ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων και θέτει «το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος»

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος που έχει επιλεγεί από τους εταίρους και την Αθήνα για την λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της επικαιροποίησης των στόχων, σε ένα δίκαιο και λειτουργικό πλαίσιο (just and operational update). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τις ίδιες τρεις λέξεις χρησιμοποίησε και ο Κ. Χατζηδάκης περιγράφοντας τις κυβερνητικές επιλογές στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και απέσπασε το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Φυσικά η επιτυχία ή όχι των προθέσεων στην πράξη θα κριθεί στην αξιόπιστη εφαρμογή αυτών των επιλογών, που θα επιτρέψει και από πλευρά Ευρώπης τη συνέχιση της αλληλεγγύης. Το οικονομικό επιτελείο με αυτά τα δεδομένα δε φαίνεται να ανησυχεί για την καταβολή της επόμενης δόσης, ενώ σχεδιάζει πως θα λάβει τα μέτρα του για να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της ταμειακής ρευστότητας της χώρας στο δύσκολο επόμενο διάστημα, μέχρι την έγκριση της έκθεσης της τρόικας.