Κλειστό παραμένει το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο στο Νοσοκομείο Παίδων "Η Αγία Σοφία", με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ακόμα και για την ίδια τη ζωή των παιδιών που περιμένουν στη λίστα, ενώ έχουν ανάγκη άμεσης επέμβασης. >>>

Ενδεικτική περίπτωση σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη αποτελεί ο 19 μηνών Αρμάντο Ζέλα που είχε σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία του Fallot).

Για την καρδιοπάθειά του επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μέσα στο 2011. Ομως, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» έκλεισε τον περασμένο Οκτώβρη και το παιδί παραπέμφθηκε από τους γιατρούς - όπως και άλλα παρόμοια περιστατικά - στο «Ωνάσειο».

Στο «Ωνάσειο» εξετάστηκε το Νοέμβρη 2011 αλλά και το Φλεβάρη 2012, οπότε του δόθηκε ιατρική γνωμάτευση (με ημερομηνία 28 Φλεβάρη 2012), που ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Λόγω της σοβαρότητας και επικινδυνότητας της κατάστασης από τη σοβαρότατη κυάνωση συνιστάται επείγουσα αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη και πιθανότατα επείγουσα χειρουργική παρέμβαση». Ομως, ούτε αιμοδυναμική και αγγειογραφική μελέτη ούτε χειρουργική επέμβαση είχαν γίνει μέχρι τον Ιούνη στο παιδί, διότι δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη. 
Την 1/6/2012 το παιδί μπήκε εκτάκτως στο Νοσοκομείο Παίδων και μετά από εξώδικο της δικηγόρου του Συλλόγου μπήκε στο «Ωνάσειο». Μετά από πολλές αλλαγές στην πιθανή ημερομηνία επέμβασης, τελικά αποφασίστηκε η 18η Ιούνη. Τελικά, το παιδί κατέληξε πάνω στην εγχείρηση.