Σε ολονύχτιο θρίλερ εξελίχθηκε η συνεδρίαση των 17 της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. >>>


Και στις 5:40 τα ξημερώματα το τέλος της συνεδρίασης βρήκε μεγάλους νικητές το Ιταλο-Ισπανικό μέτωπο και μεγάλους χαμένους....το Βερολίνο και την Άνγκελα Μέρκελ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας, περνώντας από τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της.
«Η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 τον μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους. Η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές», πρόσεσε ο Βαν Ρομπάι, μετά από 13 ώρες συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Το κοινό ανακοινωθέν προβλέπει τα εξής:

• Παρεμβάσεις από την EKT στην αγορά ομολόγων όταν τα spreads γίνονται αφόρητα,

• ESM και ο EFSF θα μπορούν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, συνοδεία όμως μνημονίου στις εμπλεκόμενες χώρες και τέλος

• Απευθείας τραπεζικές διασώσεις από τους μηχανισμούς χωρίς εμπλοκή των κρατών, υπό πολύ αυστηρούς όρους.

Πριν την οριστική συμφωνία είχε προηγηθεί ένα σκληρό μπρα-ντε-φέρ όταν Ιταλία και Ισπανία συνέδεσαν ι τη συναίνεση τους για την υιοθέτηση μέτρων για την ανάπτυξη στην Ευρώπη με την υλοποίηση άμεσων λύσεων για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις στις αγορές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μ. Ραχόι, σε μια ιστορική επίδειξη άκαμπτης θέλησης, έθεσαν βέτο στην έγκριση όλων των κειμένων συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, αν δεν λάβουν εγγυήσεις για πως οι 17 του ευρώ θα εγκρίνουν από σήμερα, βραχυπρόθεσμα μέτρα για την μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ευάλωτων χωρών από τις αγορές.

Οι δύο πρωθυπουργοί έθεσαν με τον πλέον σκληρό τρόπο την Α. Μέρκελ και τον Φιλανδό πρωθυπουργό Γ. Κατάινεν προ των ευθυνών τους, ρίχνοντας πάνω τους το βάρος της ευθύνης για το ολοκληρωτικό ναυάγιο της Συνόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χ. Βαν Ρόμπεη διακρίνοντας ένα επικείμενο ναυάγιο της Συνόδου ενέκρινε τη διεξαγωγή μιας παράλληλης διαπραγμάτευσης από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας για το ευρώ (euro working group) με στόχο να φύγει η ένταση από την αίθουσα των ηγετών.

Μετά τη στήριξη που φαίνεται ότι παρείχε ο Ολάντ σε Ρώμη και Μαδρίτη, αναγκάστηκε και υποχωρήσει και η Γερμανίδα καγκελάριος και έτσι Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ στο τέλος της Συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι δήλωσε σήμερα το πρωί πως είναι «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία που συνήφθη στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ» .
Σύμφωνα με τον Μόντι, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή» : τόσο για το «περιεχόμενο» της συμφωνίας όσο και επειδή «ενίσχυσε τη διαδικασία» μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει, πράγμα που έγινε τη νύκτα, επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους του πέρασαν «μια πολύ δύσκολη στιγμή» . «Υπήρξαν λίγες εντάσεις», αλλά «αυτό ήταν χρήσιμο», δήλωσε.