Εντοπίστηκε μία ζώνη κυττάρων σε συγκεκριμένη περιοχή του τραχήλου που ευθύνεται για τους καρκίνους της μήτρας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. >>>


«Βρήκαμε ένα ξεχωριστό πληθυσμό κυττάρων, τα οποία βρίσκονται όλα σε μία συγκεκριμένη ζώνη του τραχήλου της μήτρας και τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τους περισσότερους -αν όχι όλους- τους καρκίνους της μήτρας που προκαλούνται από μια μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων», εξηγεί ο δρ. Κρίστοφερ Κραμ.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, οι δύο μορφές του οποίου ευθύνονται για περίπου το 70% των περιπτώσεων, είναι ο παράγοντας που ευθύνεται πιο συχνά για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να ξεχωρίζουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας τα καλοήθη κύτταρα από αυτά που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η αφαίρεση αυτών των κυττάρων σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, απαιτείται να γίνουν επιπρόσθετες έρευνες για να αξιολογηθούν τα θετικά και οι κίνδυνοι αυτής της ενδεχόμενης προληπτικής θεραπείας.