Να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, και να διεκδικούν από μόνοι τους και με μεγαλύτερη ένταση τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής αειφορίας στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία –Αλιάκμονα, φροντίζοντας μάλιστα >>>
και για τη διαχείριση των αποβλήτων τους, προτρέπουν τους ίδιους τους παραγωγούς οι συμμετέχοντες στη σημερινή συνάντηση εργασίας στα Κύμινα με θέμα «Πρωτογενής Τομέας και Περιβάλλον».
«Ότι και να κάνουν κράτος και φορείς, αν οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν αντιληφθούν ότι πρέπει να φροντίζουν αυτοί βασικά το «σπίτι» που περιβάλλει την εργασία τους, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησής τους», εξήγησε ο βιολόγος τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Σιωμάδης. 
Στην αποψινή εκδήλωση θα αναφέρει ότι οι περιβαλλοντικές πιέσεις που ασκούνται στην ευρύτερη περιοχή ασκούνται από: γεωργική, κτηνοτροφική, βιομηχανική, αλιευτική και αστική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σιωμάδης θα επισημάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη γεωργία και είναι ως εξής: μελέτες για χρήση των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, εναλλακτικών καλλιεργειών, για τη θερμική αξιοποίηση της βιομάζας και την παραγωγή ενέργειας, συλλογή και επεξεργασία αποπλυμάτων από τους ανελκυστήρες και διαχείριση των συσκευασιών 
φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και κανονισμός καθαριότητας. Για την οστρακοκαλλιέργεια ο ίδιος θα αναφέρει τα εξής μέτρα:διαχείριση κελυφών από αποκελυφωτήρια και συλλογή και ανακύκλωση- διάθεση υλικών της παραγωγικής διαδικασίας και αστικών απορριμμάτων. 
Σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή, αναμένεται να αναφέρει ότι η θέση της περιοχής είναι πλεονεκτική ως προς: τους βασικούς –εθνικούς και διεθνικούς- μεταφορικούς άξονες, την εγγύτητά της με το Π.Σ.Θ και τέλος την ύπαρξη του σημαντικότατου φυσικού πόρου, του οικοτόπου του Εθνικού Πάρκου Αξιού. 
Για τον πρωτογενή τομέα ειδικότερα, οι κατευθύνσεις αναπτυξιακής προοπτικής αφορούν σε: δραστηριότητες πρώτης επεξεργασίας και διακίνησης προϊόντων, προσανατολισμός και σύνδεση της συνολικής παραγωγής της περιοχής με το καταναλωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και περαιτέρω στροφή και εξειδίκευση της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της περιοχής προς τις δραστηριότητες των υπηρεσιών και ειδικότερα αυτές του κλάδου των μεταφορών – αποθηκεύσεων. 
Από την πλευρά του ο γεωπόνος τμήματος Φυτικής & Ζωϊκής παραγωγής ΔΑΟΚ ΜΕ Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Λιπώνης στην αποψινή εκδήλωση επιδιώκει με την εισήγησή του να στείλει το μήνυμα «σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά», υπογραμμίζοντας ότι «το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Ιαπωνίας μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στην Αμερική». 
Η δρ. βιολόγος, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα, Λυδία Αλβανού, θα μιλήσει για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο Εθνικό Πάρκο και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τονίζοντας ότι στις προστατευόμενες περιοχές είναι θεμιτή η ανθρώπινη παρουσία και είναι εφικτή η οικονομικά ανάπτυξη και κοινωνικής ευημερίας, εφόσον βέβαια οι άνθρωποι δεν λειτουργούν βλαπτικά και τηρούν τα νομοθετημένα για τη προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος γενικότερα. Υπενθυμίζεται ότι τη συνάντηση εργασίας διοργάνωσαν η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα και το Δήμο Δέλτα.