Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του 74% της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) αναμένεται να εκφράσει σύντομα και επισήμως η «Suez», κάτοχος του 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. >>>


Στελέχη του γαλλικού κολοσσού -ο οποίος «φλερτάρει» σταθερά με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ήδη από την πρώτη σχετική προσπάθεια- επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν το 74% της ΕΥΑΘ ΑΕ, που έχει περιέλθει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).    

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ ΑΕ, Νίκου Παπαδάκη, επ΄ ευκαιρία εκδήλωσης για την παρουσίαση της εταιρείας στους οικονομικούς αναλυτές, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία, σημειωτέον, παραβρέθηκαν και δύο στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ.Παπαδάκης ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση, εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικοποίησης δεν πρόκειται να υπάρξουν πριν από τις εκλογές.

Αναλυτικότερα, ο κ.Παπαδάκης διευκρίνισε ότι το πρωί συναντήθηκε με εκπροσώπους της Suez, οι οποίοι αφού εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ιδιωτικοποίηση, γνωστοποίησαν ότι θα έχουν συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστα Μητρόπουλο, προκειμένου να κοινοποιήσουν και επισήμως την πρόθεση συμμετοχής στον σχετικό διαγωνισμό. Στην πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, η Suez είχε συγκροτήσει κοινοπραξία με την ΑΚΤΩΡ).

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Κώστας Μητρόπουλος, είχε προ ημερών δηλώσει από τη Θεσσαλονίκη, πως η ΕΥΑΘ είναι από τις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, που πρώτες θα περάσουν σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή, προϊδεάζοντας για εξελίξεις στις αρχές του φθινοπώρου.

Αντιδράσεις εργαζομένων για τη Συλλογική Σύμβαση

Στο μεταξύ, η διοίκηση της εταιρείας, που έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για την τριετία 2012-2014 (για τις αναγκαίες συντηρήσεις και επεκτάσεις των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς εν μέσω κρίσης τα μεγάλα έργα υποδομής είναι δύσκολο να καλυφθούν), καλείται να αντιμετωπίσει την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, σχετικά με το θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

 Ο κ.Παπαδάκης δήλωσε έτοιμος να υπογράψει ΣΣΕ (θέμα για το οποίο συνεδρίασαν σήμερα οι ηγεσίες των σωματείων), αλλά με 40ωρη εργασία και μη οριζόντια μεταχείριση των εργαζομένων ως προς τις απολαβές τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συναινεί στα αιτήματα των εργαζομένων, περί 13ου και 14ου μισθού. «Δεν υπογράφω σύμβαση εκβιαστικά», είπε.

Οι εργαζόμενοι, που διαφωνούν σε πολλά σημεία με τη διοίκηση σε αυτό το πεδίο, αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τη δρομολόγηση -ή όχι- απεργιακών κινητοποιήσεων.

Κατά τα λοιπά, όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση, μετά από προτάσεις της διοίκησης, εντάχθηκαν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δύο σημαντικά έργα υποδομής: η κατασκευή του 2ου κλάδου του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού της πόλης (ύψους 36,2 εκατ. ευρώ) και η επέκταση του διυλιστηρίου (ύψους 22,8 εκατ. ευρώ).

Επίσης, έχουν κατασκευαστεί και παραδόθηκαν έργα βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων, όπως η ξήρανση της ιλύος και λοιπά συναφή έργα δαπάνης 17,5 εκατ. ευρώ, ενώ βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής έργα ύψους 4,8 εκατ. ευρώ. Τέλος, εντός του 2012 προβλέπεται η ολοκλήρωση της επέκτασης της ζώνης ευθύνης της εταιρείας στους καλλικρατικούς Δήμους Δέλτα, Πυλαίας - Πανοράματος - Χορτιάτη και Θερμαϊκού.
_________________________________________________________
από το www.agelioforos.gr