Στον «αέρα» βρίσκονται 91 επενδυτικά σχέδια, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Είχαν υπαχθεί στο νέο επενδυτικό νόμο, μέσω της ΕΜΑ (Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης) του υπουργείου Ανάπτυξης, που διαλύεται με την επανίδρυση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης. >>>

 

Η μονάδα λειτουργούσε στους κόλπους του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, καταργήθηκε, όμως, την προηγούμενη εβδομάδα με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2012. Έτσι, οι επενδύσεις που περιμένουν έγκρισή από τον…  Ιούνιο του 2011 μέχρι σήμερα, κινδυνεύουν: Επενδυτές της πρώτης προκήρυξης του 2011 που βρίσκονται τώρα στη φάση των ελέγχων πιστοποίησης δεν μπορούν να την ολοκληρώσουν, επενδυτές της δεύτερης προκήρυξης του 2011, για τους οποίους βγήκε ο πίνακας κατάταξης στις 13 Ιουνίου, έχουν χάσει τη δεκαήμερη προθεσμία κατάθεσης ενστάσεων ή πρόσθετων δικαιολογητικών, ενώ παράλληλα δεν είναι δυνατή η διενέργεια του ελέγχου νομιμότητας για τα 30 επενδυτικά σχέδια, που υποβλήθηκαν στην ΕΜΑ στην πρώτη προκήρυξη του 2012.

Όπως αποκαλύπτει σημερινό ρεπορτάζ της Βάσως Βεγίρη στη “Ναυτεμπορική”, Το γραφείο της ΕΜΑ στο ΥΜΑΘ παραμένει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του εν λόγω Π.Δ. κλειστό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να μην μπορούν να παραλάβουν καν τους φακέλους τους.

Πάντως, ενημερώθηκε άμεσα το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, το οποίο έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ο επενδυτικός νόμος ανέφερε ρητά ότι η υλοποίησή του γίνεται από τη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων στην Αθήνα και από την ΕΜΑ στη Θεσσαλονίκη, οπότε ενδεχομένως να υπάρχει και τεχνικό κώλυμα στην κατάργησή της και για την επανασύστασή της να απαιτείται τροποποίηση του επενδυτικού νόμου.