Προχωρούν, αλλά όχι με γρήγορους ρυθμούς, δυο σημαντικά έργα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης: Το πρώτο είναι η επέκταση του "κρηπιδώματος 24", έτσι ώστε να φιλοξενεί πλοία άνω των 50.000 τόνων. Το δεύτερο είναι η προμήθεια ηλεκτρικών γερανών, για να βελτιωθούν οι αποδόσεις του ΣΕΜΠΟ. >>>


Στα δύο αυτά έργα πρέπει να προστεθεί κι ένα τρίτο που θυμίζει γεφύρι της Άρτας: Η επέκταση του 6ου προβλήτα (έργο που το ακούμε, αλλά... δεν το βλέπουμε από τη δεκαετία του '80). Ειδικά για την επέκταση του προβλήτα, η ΟΛΘ Α.Ε. κάλεσε το δεύτερο προσωρινό μειοδότη, μετά την αδυναμία του πρώτου να φέρει εγγυητική επιστολή γι αυτό το έργο προϋπολογισμού 186 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επέκταση του κρηπιδώματος 24 κατά 300 μέτρα μέσα στη θάλασσα, στο Θερμαϊκό κόλπο, σε συνδυασμό με την εκβάθυνση του πυθμένα σε βάθος άνω των 12 μέτρων, ώστε το συμβατικό λιμάνι να είναι σε θέση να υποδέχεται πλοία με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 50.000 τόνων, που μπορεί και εξυπηρετεί έως τώρα, βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής μελέτης. Ακολουθεί η μετατροπή της μελέτης σε οικονομικούς όρους, κάτι που πρέπει να γίνει για να δημοπρατηθεί, στη συνέχεια, το έργο και να επιλεγεί ανάδοχος.

Οι ενστάσεις έχουν μπλοκάρει το άλλο σημαντικό έργο: Την προμήθεια δυο ηλεκτροκίνητων γερανών, προϋπολογισμού δαπάνης 3,6 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση βρίσκεται στο ΣτΕ, μετά από ένσταση του ενός εκ των τεσσάρων ενδιαφερόμενων προμηθευτών. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται, μετά από ένσταση και η προμήθεια άλλων τριών φορτωτών πέντε κυβικών μέτρων, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, τον οποίο διεκδικούν έξι εταιρείες. Τα έργα αυτά θεωρούνται απαραίτητα για τη βελτίωση των αποδόσεων του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.