Ποντιακά σωματεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης την ημέρα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, σήμερα. >>>

Ο δήμος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σήμερα, στις 11 το πρωί, εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αγίας Σοφίας. 
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων. Ο δήμαρχος έχει καλέσει όλα τα ποντιακά σωματεία να συμμετάσχουν υπό το δήμο Θεσσαλονίκης στην εκδήλωση, προειδοποιώντας ότι δε θα επέτρεπε τη χρήση της πλατείας Αγίας Σοφίας για ξεχωριστές εκδηλώσεις των ποντιακών ομοσπονδιών (ΠΟΠΣ και ΠΟΕ) ή μεμονωμένων σωματείων.
Ωστόσο, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας επετειακές εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με ομιλητές τον πρόεδρό της Γιώργο Παρχαρίδη και τον βουλευτή New Hampshire των ΗΠΑ Τομ Κατσιαντώνη. Η διοίκηση της ΠΟΕ κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στη συγκέντρωση και να συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει με κατάληξη το τουρκικό προξενείο. 
Θα προηγηθεί ποδηλατοπορεία μνήμης «Τρέχω για τη ζωή, Τρέχω για τη Μνήμη» από το λιμάνι με κατάληξη της πλατεία Αγίας Σοφίας.

Εκδηλώσεις από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοινώθηκε ότι την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου της 20ης Μαΐου 2012. Επίσης, θα γίνει φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων, των καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και καταστημάτων κοινής ωφέλειας, κατά τις βραδινές ώρες της 20ης Μαΐου 2012 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις 10 π.μ., θα γίνει η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα.
Στις 10.45 π.μ., θα γίνει η επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου (πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.:
Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Στρατηγό Διοικητή του Γ΄Σ.Σ., Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους των Ποντιακών Ομοσπονδιών και των Παλιννοστούντων, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου θελήσει να τιμήσει την εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.