Ένταση είχαμε χτες, τελευταία μέρα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, στην πρωινή παρουσίαση του βιβλίου, του δημοσιογράφου Φαίδωνα Γιαγκιόζη "1912-2012 Θεσσαλονίκη. Ο συναρπαστικός αιώνας". Άγνωστος, που περιηγείτο στην έκθεση, τα ΄βαλε με έναν από τους ομιλητές! >>>


Η παρουσίαση είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Κυριακής, κάτι που προκάλεσε το δυσμενές σχόλιο του συγγραφέα:  "Εχτές που έβρεχε υπήρχε διπλάσιος κόσμος στην έκθεση, τώρα που  που δεν βρέχει δεν είναι εδώ ούτε η μισοί. Μάλλον τους αρέσει η βροχή ή το... κήρυγμα του Άνθιμου. Αν και είναι ατυχία που μας έβαλαν (οι διοργανωτές) τόσο νωρίς. Τέλος πάντων", είπε. 

Αυτή ήταν η αρχή. Ο εκ των ομιλητών, δημοσιογράφος Νίκος Βουργουντζής (ο άλλος ήταν ο δικηγόρος Ν. Πασχαλίδης), αφού είπε πως το βιβλίο περιέχει "εικόνες ανθρώπινες και μέσα από αυτές μπορεί κανείς να παρατηρήση τις συμπεριφορές των ανθρώπων. (Οι δημοσιογράφοι) Δεν γράφουμε ιστορία αλλά αγκαλιάζουμε όλα τα συμβάντα και αποδίδουμε τα γεγονότα με αντικειμενικότητα,όσο γίνεται και μόχθο", πρόσθεσε για την σημερινή πραγματικότητα της Θεσσαλονίκης:

"Η σημερινή εικόνα είναι αποκαρδιωτική, γύφτοι και μαύροι πουλούν την πραμάτεια τους στο δρόμο, επαίτες και κλεφτρόνια κυκλοφορούν και κλέβουν ασύστολα, μια αυλή των θαυμάτων  που κάνουν τον Θεσσαλονικιό ξένο στην πόλη του", υποστήριξε.

Αυτή η παρατήρηση αλλά και το σχόλιό του, πως είναι λάθος να λέμε την Θεσσαλονίκη πλέον προσφυγομάνα συγκρίνοντας τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες με το "συνοθύλευμα των αλλοεθνών λαθρομεταναστών", οδήγησε στην έντονη διαμαρτυρία ενός από τους επισκέπτες της Έκθεσης:

"Ανασύρεις μεμονομένα γεγονότα για να αναδείξεις τον φασισμό σου", του φώναξε! 

Επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και το επεισόδιο έληξε με το σχόλιο του Φαίδωνα Γιαγκιόζη:. "Οι απόψεις του καθενός δείχνουν και το ποιόν του".

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πασχαλίδης, για να μιλήσει για το βιβλίο.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαγκιόζης τόνισε ότι το έργο του είναι δημοσιογραφικά γραμμενο και πως όποιος το διαβάσει και δει τις εικόνες θα νοιώσει θάρρος για της σημερινές δυσκολίες καθώς "ίδιες και χειρότερες ξαναήρθαν και έφυγαν και άλλοτε"...