Στη συνδρομή ευρωπαϊκών κρατών στις προσπάθειες της Ελλάδας για τον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων, σχετικά με την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης EUobserver.com. >>>Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δανική προεδρία της ΕΕ απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Απριλίου, εσωτερικό έγγραφο με το οποίο περιγράφει τον τρόπο συμμετοχής των κρατών- μελών στην επιχείρηση «Ποσειδών», η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Frontex.
 
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, που ξεκίνησε στις αρχές του 2011, ουσιαστικά συγκεντρώνει συνοριοφύλακες από τα 23 κράτη- μέλη καθώς και από τις χώρες που βρίσκονται εντός της ζώνης Σέγκεν. Τα κράτη- μέλη στέλνουν εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό για να παράσχουν βοήθεια στους Έλληνες συνοριοφύλακες, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε ευρύτερο επίπεδο, με συντονιστή την Frontex. Η προμήθεια σκύλων περιπολίας, φορητών θερμικών συστημάτων, ελικοπτέρων, οχημάτων εδάφους, συστημάτων νυχτερινής παρατήρησης είναι μέρος του εξοπλισμού που παρέχεται.

Όπως αναφέρεται στο EUobserver.com, τον προηγούμενο χρόνο, η Βουλγαρία έστειλε στην Ελλάδα 69 εμπειρογνώμονες για επίβλεψη και έλεγχο των συνόρων, συνοδούς σκύλων επίβλεψης και έχουν επιπλέον τοποθετηθεί επτά Βούλγαροι εμπειρογνώμονες στο διεθνές κέντρο συντονισμού στην Αλεξανδρούπολη, 40 χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επίσης, οι Βούλγαροι παρείχαν 14 φορητά και τέσσερα θερμικά συστήματα, 16 οχήματα παντός εδάφους και τέσσερις σκύλους.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, το 2012, οι Βούλγαροι χαλάρωσαν την επίβλεψη των συνόρων αλλά έχουν αυξήσει τον αριθμό των σκύλων και των φορητών θερμικών συστημάτων. Στην Αλεξανδρούπολη, έχουν σταλεί 29 οχήματα περιπολίας, δέκα χειροκίνητες θερμικές κάμερες και δέκα εμπειρογνώμονες.
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη συνδρομή των υπολοίπων κρατών- μελών. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία έχει αποστείλει δέκα αξιωματικούς, που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συμφώνησε, μέσα στο 2012, να αυξήσει αυτό τον αριθμό και να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές.

Η Πολωνία συνέβαλε με την αποστολή 25 συνοριοφυλάκων, δυο εκπαιδευμένων σκύλων, ενός ελικοπτέρου, έξι οχημάτων και είναι πρόθυμη να συμβάλει περαιτέρω εάν χρειαστεί. Η Αυστρία έστειλε 48 συνοριοφύλακες, καθώς και ένα όχημα εξοπλισμένο με κάμερα κοντινού υπερύθρου (infrared-camera). Η Σλοβενία αυτοεξαιρέθηκε από την αποστολή λόγω οικονομικής στενότητας και η Φινλανδία δεν συμμετέχει, επειδή δεν επιθυμεί συνεργασία με την Ελλάδα, παρόλο που συμμετέχει σε αποστολή της Frontex.

H Frontex δηλώνει ότι η περιοχή των συνόρων ελέγχεται. Παρά ταύτα, οι μετανάστες ακόμα επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Frontex, το ποσοστό ανίχνευσης μεταναστών φθάνει στο 90%. Ο ίδιος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι, αν και τα σύνορα φυλάσσονται, αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι οι λόγοι για τους οποίους εξακολουθεί να καταφθάνει σ' αυτά ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων.