Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι μόνοι που απαντούν θετικά στον Αλέξη Τσίπρα είναι όσοι έμειναν... εκτός Βουλής. Κι αυτοί, λένε ναι, υπό προϋποθέσεις... >>>


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ήταν ο πιο αυστηρός με τον Αλέξη Τσίπρα -προφανώς έχοντας τον αέρα του πρώτου κόμματος (αν και με... ιδιαίτερα βραχεία κεφαλή).


Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για πειραματισμούς, «απίστευτη αλαζονεία και πρόσθεση «να σύρει τη χώρα στο χάος», υποστηρίζοντας πως οι προτάσεις του ισοδυναμούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Αφού ανέφερε πως η ΝΔ είναι έτοιμη «με κάθε καλή πρόθεση» να δώσει την ανοχή της σε κυβέρνηση μειοψηφίας - «στην οποία εμείς δεν θα μετέχουμε - εφ’ όσον, βεβαίως, διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τα εθνικά συμφέροντά της», πρόσθεσε: «Όμως, ο κ. Τσίπρας με τις σημερινές του δηλώσεις κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση. Εμείς σεβόμαστε τη νωπή ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Και δεν θέλουμε η χώρα να πάει ξανά σε νέες εκλογές».

Ούτε ραντεβού με Παπαρήγα...
Με την Αλέκα Παπαρήγα, δεν υπήρξε ραντεβού. Ήταν αρκετό ένα τηλέφωνο, για να βιώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την απόρριψη... Η συντρόφισσα Παπαρήγα του γύρισε την πλάτη, όπως είχε κάνει και με τον Αντώνη Σαμαρά.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τον κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί την εντολή που πήρε για τις επόμενες εκλογές προσπαθώντας «να παραπλανήσει τους απελπισμένους» και «να υποκλέψει ψήφους».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούν το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση αλλά οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους.

Προστίθεται ακόμα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτό το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις και στα νέα αντεργατικά μέτρα ενώ «αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια».

Το "ναι" του Φ. Κουβέλη

Λίγο νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης αποδείκνυε πως η Δημοκρατική Αριστερά είναι... σαρξ εκ σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Τσίπρας έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστέρας, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» δήλωσε ο κ. Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη θέση του «για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευθούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες». Αναφέρθηκε ακόμη στις θέσεις του για απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, «αξιοποιώντας και το ευνοικότερο τοπίο που διαμορφώνεται».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαχειριστεί τη διερευνητική εντολή «στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση» ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει «έτσι ώστε να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές».

Στο πλευρό του λαού δήλωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημόνιο πλαίσιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση. Σημείωσε τέλος ότι οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων δε λένε μόνο «όχι» στο Μνημόνιο αλλά προσφέρουν «τον οδικό χάρτη» για να βγούμε από την κρίση και παράλληλα προστατεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

"Ναι" και από την Κατσέλη
Θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.  Πρόσθεσε ότι η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση. 

Τάχθηκε υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα για να γίνει αυτό πράξη.

Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις για επενδύσεις 

Η Δημοκρατική Συμμαχία από την πλευρά της κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα και έλλειψη γνώσης της πραγματικής οικονομίας.

«Ο κ. Τσίπρας μας ενημέρωσε μέσω του κ. Στρατούλη ότι θα φέρει ανάπτυξη με τις τραπεζικές μας καταθέσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΣΥ και προσθέτει: «Προσπερνάμε την προφανή άγνοια των δύο για το γεγονός ότι οι καταθέσεις αυτές έχουν χορηγηθεί ήδη ως δάνεια, πολλά από τα οποία είναι στο κόκκινο, και αναρωτιόμαστε μετά από αυτή τη δήλωση, ποιος σοβαρός επιχειρηματίας θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα για επενδύσεις, όταν κινδυνεύουν τα λεφτά του να γίνουν έρμαιο των κυρίων Τσίπρα και Στρατούλη. Κανείς».

Αυστηρός ο Βενιζέλος προαναγγέλλει "ουσιαστική συνάντηση"

Η συνάντηση την Τετάρτη με τον Αλ.Τσίπρα στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι πολύ ουσιαστική» τόνισε ο Ευ.Βενιζέλος. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανάλαβε την «μόνη εφικτή με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα» πρότασή του για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, επαναλαμβάνοντας ότι ο μόνος όρος που θέτει είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην ΕΕ.  Άλλωστε, υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος αυτό είναι και το μήνυμα που έστειλε ο λαός μέσω των εκλογών. Ο λαός, είπε, ζήτησε δύο πράγματα, ασφάλεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την καλύτερη δυνατή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. 

Συνέστησε δε στο πολιτικό προσωπικό να επιδείξουν τη μέγιστη ψυχραιμία, γενναιότητα και γενναιοδωρία και να πράξουν με βάση το πατριωτικό καθήκον.

«Να υπερβούμε το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε λύσεις. Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη προς πάσα κατεύθυνση ότι «η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται εντός Ελλάδας, μεταξύ των κομμάτων και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, αλλά έξω με τους δανειστές, τους εταίρους και τις αγορές».