Να γίνει τόπος ιστορικής μνήμης ο χώρος του Πολεμικού Μουσείου, του Γεντί Κουλέ και το κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρη, ζητά, με ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. >>>


Η αρχή έγινε από το κτίριο όπου τώρα στεγάζεται το Πολεμικό Μουσείο και, επί Δικτατορίας, στεγαζόταν το κολαστήριο της ΚΥΠ(εκεί βασανίστηκαν αγωνιστές κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας). Ήταν αίτημα της Εταιρίας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1970-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας το οποίο στηρίζουν οι κόρες του βουλευτή της ΕΔΑ, Γιώργη Τσαρουχά, Καίτη και Νίκη, καθώς και 48 αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα. Ο Γιώργης Τσαρουχάς την τελευταία του πνοή, στο κτίριο της ΚΥΠ, σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Η Καίτη Τσαρουχά και ο Ντίνος Τριαρίδης, ο οποίος είναι μεταξύ αυτών που υπογράφουν το αίτημα, μίλησαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αναφέρθηκαν στην ανάγκη να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή και στην επικαιρότητα του αγώνα κατά του φασισμού.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος, επίσης, συνυπογράφει το αίτημα, σημείωσε ότι εκκρεμεί από την πτώση της Δικτατορίας

Μετά από πρόταση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στο ψήφισμα επισημαίνεται η ανάγκη να αναδειχθούν ως χώροι μνήμης το Γεντί Κουλέ και το πρώην κτίριο της Ασφάλειας, στον Βαρδάρη.