Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, για να αποφύγουμε τις εκλογές, αλλά πέσαμε πάνω σε τείχος αδιαλλαξίας και αλαζονείας, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης ενότητας.  >>>Τόνισε ότι στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθούν οι αριστερόστροφες συνιστώσες ενός αδιέξοδου λαϊκισμού με ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ισχυρό και αποφασισμένο. Επίσης, κάλεσε σε συστράτευση εν όψει νέων εκλογών, ζητώντας ενότητα σε όλο τον χώρο της Δεξιάς. 
Δυστυχώς οι εκλογές είναι πια αναπόφευκτες, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα βρεθούν αντιμέτωποι από τη μια μεριά ο αριστερόστροφος κρατισμός και ο τυχοδιωκτικός λαϊκισμός και από την άλλη οι δημιουργικές φιλελεύθερες δυνάμεις του τόπου. «Θα αναμετρηθεί το χθες με το αύριο» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε ότι δύο είναι οι εθνικοί στόχοι, η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ και η αλλαγή των όρων του μνημονίου.
Πρόσθεσε ότι έκανε τα πάντα για να υπάρξει κυβέρνηση, αλλά κάποιοι δεν τον άκουσαν. «Δεν το βάζουμε κάτω» συνέχισε, ειδικά τώρα που η Ευρώπη αρχίζει και καταλαβαίνει την αδιέξοδη πολιτική της, αλά και επειδή η χώρα έχει ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, πυο μπορεί να αξιοποιήσει, αλλά μόνο εντός της ΕΕ.
Ζήτησε να αφήσουμε πίσω μας τις αμαρτίες του πολιτικού συτήματος, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα το αντίπαλον δέος: «Έκαναν ήδη ζημιά με τις απερίσκεπτες δηλώσεις τους. Σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν αναλάμβαναν και τη διακυβέρνηση» είπε και πρόσθεσε:
«Απέναντί μας έχουμε όσους επί δεκαετίες κλείνουν επιχειρήσεις, αποκλείουν λιμάνια και διώχνουν τουρίστες. Όσους επιμένουν στον κρατισμό και στη σπατάλη, τάζουν παροχές με λεφτά που δεν υπάρχουν».
Έχουμε απέναντί μας όσους θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοτας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο, «ναι» στο ευρώ.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης είπε για τη ΝΔ: «Βάλαμε πάνω από την καρέκλα το μέλλον της Ελλάδας, αλλά πέσαμε πάνω σε ένα τείχος αδιαλλαξίας».
«Έλαβα το μήνυμά σας και θα αγωνιστώ να το κάνω πράξη. Σας καλώ να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ελπίδας» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι».
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε έκκληση για συτράτευση: «Αυτή τη φορά να μην βρεθούμε διχασμένοι, να ενωθούμε» είπε χαρακτηριστικά.