Δέκα διαφορετικές καριέρες είχε, στη ζωή της, όπως είπε η ίδια, η Βικτόρια Χίσλοπ. Η συγγραφέας του βιβλίου "Το Νησί" που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό χάρη στην τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματός της μίλησε για την καριέρα σε μαθητές των ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΔΕΛΤΑ, στη Θεσσαλονίκη. >>>


‘’Τελειώνοντας το σχολείο έγινα φιλόλογος, στη συνέχεια ασχολήθηκα με τις εκδόσεις, τις δημόσιες σχέσεις, την διαφήμιση, την δημοσιογραφία,όπου με αυτή την ιδιότητα ήρθα και στην Κρήτη, με την τηλεόραση και την συγγραφή. Είχα περίπου 10 καριέρες στην ζωή μου. Τα λέω αυτά για να είστε έτοιμοι στην ζωή σας να κάνετε διαφορετικά πράγματα στη ζωή σας που θα τα απολαύσετε και όχι μία δουλειά που θα περνάει η ώρα σας. Ξεκινώντας από κάπου μπορεί να καταλήξεις κάπου αλλού, βάση κάποιου συμπαντικού σχεδίου", είπε. 

Δεν είναι η πρώτη της φορά στη Θεσσαλονίκη. Είχε ξαναέρθει, για να παρουσιάσει "Το Νησί" και, όπως παραδέχεται "μαγεύτηκα από την ιστορία της και για να γράψω ‘’Το Νήμα’’ διάβαζα επί 2 χρόνια ιστορικά βιβλία σχετικά με την Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα υπάρχει δράμα και έμπνευση", κατέληξε.

Σε ερώτηση του συναδέλφου Τηλέμαχου Παπαδόπουλου γιατί δεν υπάρχουν και Έλληνες συγγραφείς που να εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Εξωτερικό, η κ. Hislop απάντησε: ’’ Όταν είσαι από τους έξω τα πάντα τα βλέπεις με έκπληξη. Π. χ. στη Σπιναλόγκα υπήρχαν δυσάρεστα γεγονότα και ιστορίες, εγώ είδα αισιοδοξία’’.

Μπουτάρης: Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη εκπαιδευτική πρωτεύουσα
Εκπαιδευτική πρωτεύουσα θέλει να κάνει τη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Αυτό ισχυρίστηκε στην εκδήλωση με τη Βικτόρια Χίσλοπ, των ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΔΕΛΤΑ. 

"Προσπαθούμε να αναδείξουμε την Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτική πρωτεύουσα της  Ελλάδας, γιατί είναι κρίμα 36.000 παιδιά να φοιτούν σε αμφιβόλου ποιότητας σχολές στα Βαλκάνια και να μην αναδεικνύεται ως σημαντικός εκπαιδευτικός πόλος μία πόλη με τρία Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Μακεδονίας, Διεθνές) και δύο μεγάλα επαγγελματικά εκπαιδευτήρια (ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΔΕΛΤΑ). Έτσι υπογράψαμε συμφωνία με την CEDEFOP, έναν οργανισμό που συνδέει το λύκειο με την αγορά εργασίας, ακόμα με τους εορτασμούς των 100 χρόνων της απελευθέρωσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε δραστηριότητες που θα αφήσουν υποδομή και δεν θα είναι πανηγύρι", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπουτάρης.

Για τη Βικτόρια Χίσλοπ είπε ότι σκοπεύει να την ανακηρύξει Πρέσβειρα της Θεσσαλονίκης.

Δυο γραφεία πούλησε ο σκηνοθέτης Γ. Σμαραγδής για μια ταινία
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, επίσης παρών στην εκδήλωση, απευθυνόμενος στα παιδιά είπε: ‘’ Όταν ο άνθρωπος συμφιλιωθεί και αφοσιωθεί και θυσιαστεί μερικές φορές, ολόψυχα, σαν να εξαρτάται όλο το σύμπαν από αυτό που θα κάνει, τότε σαν ανταπόδοση θα του επιστραφεί από το σύμπαν αγάπη. Αυτό το κατάλαβα αργά. Αλλά από τότε κάνω έργα με ανιδιοτέλεια και θυσία. Για τον "Ελ Γκρέκο" πούλησα δύο γραφεία που είχα στου Γκύζη,αλλά η ευτυχία ενός επαγγελματία και ενός καλλιτέχνη βρίσκεται όταν το έργο του γίνεται υπόθεση των άλλων’’.          

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Χίσλοπ ‘’Το Νήμα’’ που διαπραγματεύεται, με μυθιστορηματικό τρόπο την ιστορία της Θεσσαλονίκης από το 1917 μέχρι τον Εμφύλιο.

‘’Για μένα, φαντάζομαι και για τους περισσότερους σε αυτή την αίθουσα, η κ. Hislop είναι παραπάνω από μία απλή φιλελληνίδα, είναι μία Ελληνίδα, γιατί στα βιβλία της, το νησί και το νήμα, αναδεικνύει θέματα της ιστορίας μας και μακάρι να είχαμε και άλλες Hislop’’ τόνισε στην εισαγωγή του ο Κ. Ροδόπουλος, πρόεδρος του ομίλου ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
Γιάννης Αλεξόπουλος