Όλοι στις θέσεις τους ήταν σήμερα στην τελική πρόβα που έγινε Αρχαία Ολυμπία για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. >>>Δεκάδες εκπρόσωποι των ΜΜΕ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κυρίως τη Βρετανία, παρακολούθησαν την τελευταία πρόβα για τη μεγάλη αυριανή εκδήλωση που θα μεταλαμπαδεύσει το Ολυμπιακό Φως στο νου και την καρδιά χιλιάδων ανθρώπων με στόχο να αναδείξει τις μεγάλες αξίες του Ολυμπισμού, την ευημερία, την ειρήνη και το ευ αγωνίζεσθαι.

Η τελική πρόβα, που έγινε παρουσία και εκατοντάδων ανθρώπων που μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ελεύθερα την Αφή της Φλόγας απευθείας από τις ακτίνες του ηλίου με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και με το σχετικό τελετουργικό με Πρωθιέρεια την Ινώ Μενεγάκη σε χορογραφία της Αρτέμιδος Ιγνατίου.

Και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δυναμική χορογραφία της κας Ιγνατίου που θα καθηλώσει αύριο όσους την παρακολουθήσουν. Η ξάστερη δυνατή απαγγελία της επίκλησης από την Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη προς το θεό του ήλιου Απόλλωνα, από τον οποίο ζητά τη βοήθεια, ώστε να ανάψει η δάδα, προσφέρει στιγμές συγκίνησης και μαγεύει μέσα στον ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι τελικές δοκιμές, έγιναν σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο, παρά την αφόρητη ζέστη, τα κάποια στριμώγματα των ανθρώπων του Τύπου μέχρι να βρουν τις θέσεις τους, αλλά και του κοινού που αναζητούσε μια καλή οπτική ευθεία, αλλά και να μη χάσουν ταυτόχρονα τη σκιά που είχαν εξασφαλίσει κάτω από τα λιγοστά δένδρα.

Τελικά άνθρωποι και μηχανές κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στην πρόβα και αύριο όλα δείχνουν έτοιμα για το τελετουργικό και την τηλεοπτική εικόνα που θα βγει έξω από τα σύνορα της Ελλάδας για να παρακολουθήσουν την τελετή αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι, προβάλλοντας τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Τα δοκιμαστικά ολοκληρώθηκαν με την παράδοση της Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, Σπύρο Γιαννιώτη, στον οποίο εν συνεχεία έπεσαν πάνω του δεκάδες φωτογράφοι και δημοσιογράφοι για να τον αποθανατίσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Το «παρών» στη σημερινή πρόβα έδωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος με τον πρόεδρο της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρο Ζαννιά. Αύριο θα είναι οι επίσημοι οικοδεσπότες της εκδήλωσης, στην οποία θα παραβρεθούν επίσης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δρ. Ζακ Ρογκ, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Λονδίνο 2012», λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, ο Βρετανός υφυπουργός Αθλητισμού και Ολυμπιακών Αγώνων Χιου Ρόμπερτσον και ο Ντέιβιντ Λάντσμαν, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα μας.

Επίσης στην Αρχαία Ολυμπία θα βρίσκονται μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Έλληνες και Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών.

Απόψε το βράδυ, στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης ο Δήμος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση, στην οποία θα ανακηρύξει επίτιμο Δημότη Αρχαίας Ολυμπίας τον Ζακ Ρογκ.

Το αυριανό ραντεβού για την επίσημη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας είναι στις 11:30, σε απευθείας μετάδοση από την κρατική τηλεόραση.