Πάνω από 6.000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους από την αρχή της κρίσης. >>>Πάνω από 6.000 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στην Ισπανία από την αρχή της κρίσης: είναι το σήμα κινδύνου που στέλνει ο δημοσιογραφικός κλάδος μια ημέρα πριν από την παγκόσμια ημέρα της ελευθεροτυπίας, επισημαίνοντας ότι "χωρίς δημοσιογραφία δεν υπάρχει δημοκρατία".

"Πρόκειται για την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία της (ισπανικής) δημοσιογραφίας", λέει η 'Ελσα Γκονθάλεθ πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Δημοσιογραφικών Ενώσεων (Fape).

Από το 2008, 6.234 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, 57 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει, ενώ έχουν εφαρμοστεί 23 κοινωνικά προγράμματα, σύμφωνα με τη Fape, η οποία αριθμεί πάνω από 21.000 δημοσιογράφους.

"Το τελευταίο τρίμηνο, οι αριθμοί είναι άκρως ανησυχητικοί και η προοπτική σκοτεινή", τονίζει η Γκονθάλεθ.
Τελευταία θύματα οι δυο μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας El Mundo και η El Pais.
Η πρώτη, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά της στα συνδικάτα, θα προχωρήσει στην περικοπή "τουλάχιστον 195 θέσεων εργασίας", δηλαδή θ΄αποχωρήσει "ο ένας στους τρεις δημοσιογράφους", εξηγεί ο Φερνάντο Κάνο, αρχισυντάκτης της εξειδικευμένης στα ΜΜΕ ιστοσελίδας prnoticias.com.

Σύμφωνα με τον Κάνο, η δεύτερη"θα κάνει κάτι ανάλογο".

Η εφημερίδα Publico, η οποία τους τελευταίους μήνες έπαιρνε θέση υπέρ των "αγανακτισμένων", σταμάτησε την έντυξη έκδοσή της το Φεβρουάριο και πλέον έχει μόνο διαδικτυακή παρουσία. Συνολικά 160 δημοσιογράφοι της εφημερίδας αυτής βρέθηκαν χωρίς δουλειά.

Πέρα από την απώλεια των θέσεων εργασίας υπάρχει και μια κατάσταση αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Γκονθάλεθ, καθώς "οι μισθοί έχουν μειωθεί σχεδόν σε όλα τα ΜΜΕ".

"Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν την ίδια δουλειά με λιγότερα άτομα και αυτοί που παρέμειναν έχουν μειωμένους μισθούς. Αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πίεση και πρέπει να εργαστούν περισσότερο ενώ αμείβονται λιγότερο , λέει ο Κάνο.
Σύμφωνα με την Γκονθάλεθ, "εάν έχει αποδυναμωθεί τόσο ένας δημοσιογραφικός οργανισμός, δεν μπορεί να εκπληρώσει το έργο του, να εγγυηθεί δηλαδή στους πολίτες το δικαίωμά τους στην ελεύθερη πληροφόρηση". < P>
"Για παράδειγμα, όταν φθάνει σε ένα δημοσιογραφικό μέσο μια πληροφορία, αυτή δημοσιεύεται απευθείας, χωρίς προηγούμενο έλεγχο ή έρευνα για το τι κρύβεται από πίσω , λέει η Γκονθάλεθ.

Για να καταγγείλει την κατάσταση αυτή, η Fape έχει προγραμματίσει για αύριο, παγκόσμια ημέρα της ελευθεροτυπίας, συγκεντρώσεις σε περίπου 40 πόλεις της χώρας "για να διεκδικήσει μια καλύτερη προοπτική για τους δημοσιογράφους και να γνωστοποιήσει στην κοινή γνώμη ότι η αποδυνάμωση της δημοσιογραφίας καθιστά φτωχότερη τη δημοκρατία".

'Ομως, είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς την οικονομική πραγματικότητα.

"Τα πράγματα πάνε αρκετά άσχημα, κυρίως γιατί η κρίση στη διαφήμιση έχει πλήξει σχεδόν όλα τα ΜΜΕ", υπογράμμισε ο Κάνο, σύμφωνα με τον οποίο, το πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα από τις διαφημίσεις μειώθηκαν κατά 17 στην τηλεόραση, 22% στον Τύπο και 11% στο ραδιόφωνο.

"Μιλάμε για μια κρίση που διαρκεί εδώ και πέντε χρόνια: το 2007, ο κύκλος εργασιών στον Τύπο έφθασε τα 1,9 δισ. ευρώ και εφέτος αναμένεται να είναι είναι κάτω από τα 900 εκατομμύρια ευρώ", πρόσθεσε ο Κάνο, ο οποίος επισημαίνει.
Πρόκειται για μια χώρα που από καιρό βασίζεται στη στεγαστική της φούσκα. "Στην Ισπανία, όπως και στον στεγαστικό τομέα, όλα είναι παραφουσκωμένα", υπογραμμίζει ο Κάνο.

"Η Ισπανία, εκτός του ότι έχει πολλές μεγάλες εφημερίδες, έχει τρεις εφημερίδες σε κάθε επαρχία, πράγμα που δεν είναι φυσιολογικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες, πουθενά στον κόσμο", τονίζει ο Κάνο, ο οποίος πρόσθεσε ότι "χρειάζεται αναδιάρθρωση του τομέα".