"Πάντα αξίζει ο αγώνας. Δεν τον εξαργύρωσα με υπουργεία. Αν και μπορούσα, δεν το έκανα"! Αυτή ήταν η δήλωση του Βορειοηπειρώτη  πολιτικού ακτιβιστή  του μειονοτικού ελληνικού κόμματος της Αλβανίας "Ομόνοια" Κωνσταντίνου Κυριακού, στην παρουσίαση του βιβλίου του "Ζώντας στην Αλβανία του Εβερία" από >>>
τις Εκδόσεις Νέα Θέσις, που πραγματοποιήθηκε χτες.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν, οι Κ. Γκιουλέκας, πρώην δημοτικός σύμβουλος και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, Κ. Κιλτίδης, βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ,  Δημήτρης Γαρούφας πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σχινάς, εκδότης και ο Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ  Φιλόθεος Κεμετσετζίδης. 
Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση δεκάλεπτου οπτικοακουστικού υλικού με κύριο θέμα την δίωξη και την δίκη - παρωδία των 5 ηγετών του μειονοτικού ελληνικού κόμματος  Αλβανίας "Ομόνοια" το 1990. 
Ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Φιλόθεος Κεμετσετζίδης τόνισε ότι "το βορειοηπειρωτικό δεν ξεχάστηκε για δύο λόγους: Πρώτα χάρη στον ιδρυτή της ΣΦΕΒΑ  μακαριστό Μητροπολίτη Κονίτσης και Δρυινουπόλεως  Σεβαστιανό, που πρώτος ασχολήθηκε με το θέμα. Δεύτερον, από τον άκαμπτο και ακατάβλητο αγώνα των ίδιων των  Βορειοηπειρωτών. Σήμερα τιμούμε όλους αυτούς τους αγωνιστές με αυτό το βιβλίο παρακαταθήκη του αγώνα για την Βόρεια Ήπειρο".
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκδότης Ιωάννης Σχινάς όπου αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Κωνσταντίνο Κυριακού και το πώς τελικά τον έπεισε να γράψει το βιβλίο. "Το καθεστώς Χότζα τους έπεισε  ότι βιβλία γράφουν μόνο οι επιστήμονες. Ο Κώστας οχυρώθηκε πίσω από αυτή την άποψη από την δεκαετία το ΄90 μέχρι που πριν λίγους μήνες τον έπεισα να τα γράψει όλα για να μείνουν στην ιστορία".
Ο κ. Γκιουλέκας, τόνισε ότι "ο κ. Κυριακού είναι σύμβολο του Ελληνισμού και στο βιβλίο του αφηγείται όσα έζησε σε φυλακές και εξορίες σαν μία καθημερινότητα. Κάναμε πολλά για να αποβάλουμε τις παραδόσεις των προγόνων μας. Όταν γινόταν ο διωγμός των βορειοηπειρωτών εμείς τους θεωρούσαμε όλους αυτούς ως Αλβανούς και αλληθωρίζαμε και μας απασχολούσε ο αγώνας των Σαντινίστας  στην Νικαράγουα", υποστήριξε. 
Και πρόσθεσε: "Τότε όποιος μιλούσε για Βόρειο Ήπειρο ήταν φασίστας, τώρα πολλοί είναι Χειμαρριώτες"!
Ο Δ. Γαρούφας μίλησε για τη "Δίκη της Ομόνοιας", την οποία παρακολούθησε ως παρατηρητής του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. "Οι Αλβανοί συνάδελφοι μας είπαν τότε ότι η δίκη ήταν προσχεδιασμένη, προαποφασισμένη, με στόχο των εκφοβισμό των βορειοηπειρωτών", τόνισε. 
Για το βιβλίο είπε πως του θυμίζει "Μακρυγιάννη ως προς το ύφος. Είναι μία ανατομία ζωής".
Όσο για τον συγγραφέα, υπογράμμισε πως νοιώθει "υποχρέωση στους Έλληνες και όχι στην Ελλάδα"! 
Όταν ρωτήθηκε πώς βλέπει το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα σήμερα, δήλωσε "απαισιόδοξος για την συμπεριφορά της Ελλάδας".
Τέλος, για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, απάντησε: "Είναι χαρακτηριστικό της διαχρονικής τρομοκρατίας της Αλβανίας προς τους Βορειοηπειρώτες"...
Γιάννης Αλεξόπουλος