Μόλις λίγο πάνω από το 30% συγκεντρώνουν τα δυο κόμματα εξουσίας -Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ- στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που αφορά την Α εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. >>>

Μάλιστα, στην πρωτογενή πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή δηλαδή επί των εγκύρων και αναγωγή των αναποφασίστων) το άθροισμά τους μόλις που ακουμπάει το 20%!
Η ΝΔ υφίσταται αφαίμαξη σημαντικού αριθμού ψηφοφόρων της από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου αλλά καταγράφει σημαντικές διαρροές και προς τα κόμματα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του υφίσταται την τιμωρητική απαξίωση των ψηφοφόρων του, καθώς η συσπείρωσή του είναι μόλις στο 20%, ενώ οι συνολικές του διαρροές προς άλλα κόμματα φθάνουν το 43%!

Είναι ΠΑΣΟΚ, θα ψηφίσουν... Χρυσή Αυγή!
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι το 3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που "φεύγουν" από το κίνημα, διαρρέουν προς τη Χρυσή Αυγή!



Η Αριστερά, σε όλες της τις εκφάνσεις δείχνει ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλέον κερδισμένο των ημερών τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «επίθεση φιλίας» του Αλέξη Τσίπρα στο ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ και η άρνηση των τελευταίων δείχνει να συσπειρώνει γύρω του τους αριστερούς ψηφοφόρους που επιθυμούν μια άμεση κυβερνητική πρόταση της Αριστεράς.
Ποσοστό που τους δίνει σημαντικές ελπίδες εισόδου στη Βουλή καταγράφουν οι Οικολόγοι – Πράσινοι, με δεδομένο ότι η Α’ Θεσσαλονίκης αποτελούσε ανέκαθεν μια προνομιακή γι’ αυτούς εκλογική περιφέρεια.

Τα ποσοστά
Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, στην Α Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τα κόμματα παίρνουν τα εξής ποσοστά: Νέα Δημοκρατία 10,7%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,1%, ΠΑΣΟΚ 8,7%, ΣΥΡΙΖΑ 7,9%, ΚΚΕ 7,2%, Δημοκρατική Αριστερά 6%, Χρυσή Αυγή 4,7%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, ΛΑ.Ο.Σ. 2,1%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,4%, Κοινωνική Συμφωνία 1,1%, Άρμα Πολιτών 0,6% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,3%.



Στα αξιοσημείωτα της έρευνας η ανοδική τάση τόσο του ΛΑΟΣ (μετά από μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης) και της Δημοκρατικής Συμμαχίας που διεκδικούν με καλύτερους όρους την είσοδο στην Βουλή. Είσοδος που δείχνει να είναι εξασφαλισμένη για τη Χρυσή Αυγή, εκτός αν οι ψηφοφόροι ξεσπούν στις δημοσκοπήσεις και τα «γυρίσουν» στην κάλπη…

Ένας στους δύο κατά του Μνημονίου
Η μόνη σχεδόν αναλλοίωτη σταθερά είναι η αντιμνημονιακή διάθεση των ψηφοφόρων: σχεδόν οι μισοί (48%) δηλώνουν ευθαρσώς ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν κόμμα που ψήφισε το Μνημόνιο 2 και τη νέα δανειακή σύμβαση και η τάση αυτή είναι σχεδόν εξίσου ισχυρή και στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, περιορίζοντας τις ελπίδες τους για θεαματική ανάκαμψη μέχρι τις κάλπες. Εκτός κι αν οι δύο τελευταίες εβδομάδες επιφυλάξουν γεγονότα και σκληρά διλήμματα.

Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα έγινε στην Α Θεσσαλονίκης στο χρονικό διάστημα από 17-19 Απριλίου (πριν την απόφαση για κοινή κάθοδο στις εκλογές των Ανεξάρτητων Ελλήνων με το Άρμα Πολιτών και της συγκρότησης του "ΟΧΙ"), σε δείγμα 812 ψηφοφόρων με αναλογική κατανομή. Μέγιστο στατιστικό σφάλμα είναι το συν/πλην 3,45%.