Σε -τουλάχιστον- τέσσερις ληστείες εμπλέκεται η σπείρα των 19 Αλβανών που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Οι ληστείες διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ ο ένας από τους συλληφθέντες είναι ο δολοφόνος ηλικιωμένου ζευγαριού στη Βέροια. >>>


Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση συνελήφθησαν 15 Αλβανοί, ηλικίας 20 έως 35 ετών, και αναζητούνται επιπλέον τέσσερις ομοεθνείς συνεργοί τους.

Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση(είναι κακούργημα), ληστεία κατά συναυτουργία, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί ναρκωτικών, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, εκβίαση και αντιποίηση αρχής.

Σύμφωνα με την αστυνομία η έναρξη της δράσης της σπείρας χρονολογείται στο Νοέμβριο του 2011. Οι δράστες ήταν αδίστακτοι και χρησιμοποιούσαν καλάσνικοφ κατά τη διάρκεια των ληστειών. Επίσης, εκβίαζαν καταστηματάρχες και -πάντα σύμφωνα με την αστυνομία- είχαν εμπλοκή και σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών.

Ήταν καλά οργανωμένοι και ο 35χρονος φερόμενος ως αρχηγός της σπείρας χρησιμοποιούσε άλλους για τσιλιαδόρους, άλλους για οδηγούς κι άλλους για εκτελεστές, ή εκβιαστές! Επίσης, άλλη χρησιμοποιούταν όταν η σπείρα αναλάμβανε... μεταφορές ποσοτήτων ναρκωτικών.

Η αστυνομία υποστηρίζει πως η σπείρα διέπραξε τις εξής ληστείες:

• Το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκεμβρίου 2011, εισέβαλαν σε μονοκατοικία 47χρονου στη Νεοχωρούδα, την ώρα που μέσα βρισκόταν η κόρη του, την οποία και ακινητοποίησαν. Όταν ο 47χρονος επέστρεψε στο σπίτι, απείλησαν ότι θα σκότωναν την κόρη του και, με την απειλή δύο πιστολιών του πήραν 12.000 ευρώ και διάφορα κοσμήματα. Δε σταμάτησαν, όμως, εδώ: Τηλεφωνούσαν στο 47χρονο κι απειλούσαν ότι θα σκότωναν τον ίδιο ή μέλη της οικογένειάς του, αν δεν τους έδινε χρήματα! Έτσι του πήραν άλλα 100.000 ευρώ!

• Το πρωί της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2012, εισέβαλαν σε μπαρ στη Σταυρούπολη και με την απειλή τριών καλάσνικοφ κι ενός πιστολιού άρπαξαν, από τέσσερις υπαλλήλους και πελάτες του καταστήματος 1.680 ευρώ και προσωπικά τους αντικείμενα.

• Ξημερώματα της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 2012, εισέβαλαν σε μπαρ στην Άνω Ηλιούπολη, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες και κρατώντας δυο καλάσνικοφ κι ένα πιστόλι. Με χρήση σωματικής βίας, άρπαξαν διάφορα χρηματικά ποσά, κινητά τηλέφωνα και προσωπικά αντικείμενα των θαμώνων.

• Το πρωί της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου 2012, κι ενώ επέβαιναν σε Ι.Χ. επιβατηγό αυτοκίνητο και κινούνταν στην Εγνατία οδό, ακινητοποίησαν φορτηγό στο ύψος του κόμβου της Ασπροβάλτας, είπαν στον 51χρονο οδηγό ότι είναι αστυνομικοί, κατέβασαν αυτόν και τον 48χρονο συνοδηγό από το φορτηγό και, με την απειλή πιστολιού, ενός καλάσνικοφ κι αφού τους χτύπησαν τους πήραν συνολικά 24.800 ευρώ. Για να διαφύγουν χρησιμοποίησαν κλεμμένο αυτοκίνητο που είχαν κλέψει τρεις μέρες πριν από την περιοχή της Σταυρούπολης, το οποίο εγκατέλειψαν λίγο αργότερα σε αγροτική περιοχή της Νέας Μαδύτου.

Δολοφόνος ο ένας από τους δράστες!

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των μελών της σπείρας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κιλό και 380 γραμμάρια χασίς και 900 ευρώ, για τα οποία η αστυνομία πιστεύεει ότι είναι "εισπράξεις" από εμπορία ναρκωτικών ουσιών.

Πάντα σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρονος από τους συλληφθέντες, είχε επεκτείνει τη δράση του και στην Ημαθία! Ήταν ένας από τους δολοφόνους ηλικιωμένου ζευγαριού, που διαπράχθηκε το βράδυ της 26 Ιουνίου 2011, στη Βέροια, με σκοπό τη ληστεία...

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.