Στην άμεση δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων φορολογούμενων, οι οποίοι εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν, θα προχωρά η Εφορία.  >>>
Αυτό ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που έχει αποσταλεί σε όλες τις Εφορίες της χώρας και στην οποία ορίζεται ότι η δέσμευση θα γίνεται πριν την κλήση σε αρκόαση του φορολογούμενου. 
Στο μέτρο αυτό προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για την άμεση διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα απόσυρσης των τραπεζικών καταθέσεων από κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή.  
Στην εγκύκλιο ορίζεται χαρακτηριστικά ότι «σε περίπτωση εφαρμογής των μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 2523/1997, όπως ισχύει, τα εν λόγω μέτρα λαμβάνονται εξαιρετικά και έχουν προληπτικό και επείγοντα χαρακτήρα, ως εκ τούτου, εξαιρούνται της τήρησης του τύπου της προηγούμενης ακρόασης των φορολογουμένων». 
Όπως σημειώνεται «η προηγούμενη κλήση των προσώπων αυτών, θα ματαίωνε τον σκοπό του νόμου, ο οποίος έχει αναχθεί από τον νομοθέτη, επιτρεπτώς κατά το Σύνταγμα, σε σκοπό επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος και θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα του Δημοσίου».  Παράλληλα, οι ελεγκτικές αρχές επιδίδουν κλήση στον φορολογούμενο για ακρόαση για την υπόθεσής του. Με την κλήση ο φορολογούμενος καλείται εντός 10 ημερών, η οποία αρχίζει από την επομένη της ημέρας επίδοσης, για να παράσχει εγγράφως τις απόψεις του επί των διαπιστώσεων της Ειδικής Έκθεσης Ελέγχου, προσκομίζοντας και κάθε αποδεικτικό στοιχείο των ισχυρισμών του.