ped_20120105_01Να συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στη στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) της 24ης Απριλίου και να δεσμευτούν για τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν οι δήμαρχοι από τους πολιτικούς. >>>

 

Αυτό, μεταξύ άλλων, εισηγείται το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως.

Το δ.σ. της ΠΕΔ κάνει λόγο για υποβάθμιση και απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη διασπορά κατασκευασμένων ειδήσεων, ισχυρισμών και κειμένων, «όπως έγινε πρόσφατα με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που οδηγούν τον έλληνα πολίτη στο παντελώς λανθασμένο και αβάσιμο συμπέρασμα ότι στους δήμους επικρατεί όργιο αυθαιρεσιών, κακοδιοίκησης και σκανδάλων» και από τη δραστική περικοπή των πόρων για τους δήμους «που φτάνει στο 53% σε σχέση με το 2009».

«Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι μόνο δεν αποτελεί μέρος ενός προβληματικού σκηνικού αλλά αντίθετα αποτελεί για την ελληνική κοινωνία έναν αξιόπιστο πυλώνα οινωνικής προσφοράς, οικονομικής ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη», επισημαίνει.

Οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν:

  • - Να καλέσουν την ΚΕΔΕ να εκπονήσει άμεσα σε συνεργασία με δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα μεγάλο και σοβαρό πρόγραμμα επικοινωνίας (διαφημιστική καμπάνια) σε όλα τα ΜΜΕ έτσι ώστε να ενημερωθεί σωστά η ελληνική κοινωνία για τα προβλήματα και τις δυνατότητες της Αυτοδιοίκησης.
  • -Να απαιτήσουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στα πάνελ των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών κάλυψης της προεκλογικής εκστρατείας.
  • Να υπάρξει συντονισμός δράσεων ανάμεσα στις αντίστοιχες ενώσεις και φορείς
    της Αυτοδιοίκησης χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
  • -Να προτείνουν στην ΚΕΔΕ η ανάληψη πρωτοβουλίας –ως έσχατο μέτρο αντίδρασης- για την παραίτηση των Δημάρχων και σύσσωμων των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων της χώρας.
  • -Να διοργανώσουν, μετά το Πάσχα, συνέντευξη Τύπου των ΜΜΕ, των φορέων και του κοινού, για να παρουσιαστούν με ξεκάθαρο τρόπο οι θέσεις και οι απόψεις της Αυτοδιοίκησης για τα όσα λέγονται και γράφονται εναντίον του θεσμού.
  • -Να ζητήσουν από την ΚΕΔΕ να προσφύγει στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και τα θεσμικά, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και υποστήριξης από την
    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών.