«Κούρεμα» της τάξης του 36% στα μηνιαία εισοδήματα τους έχουν υποστεί από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, οι Θεσσαλονικείς. Όπως προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σχεδόν ένας στους δύο ζει σε βάρος των αποταμιεύσεων του ή με δανεικά ενώ το 43% τα φέρνει βόλτα ίσα-ίσα.  >>>

Το μέγεθος της κρίσης που πλήττει την τοπική κοινωνία και αγορά, αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε στο β’ μισό του Μαρτίου, από την εταιρία Metron Analysis. Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι σε μία τριετία, οι Θεσσαλονικείς έχουν χάσει πάνω από το ένα τρίτο του μηνιαίου εισοδήματός τους, με τα νοικοκυριά του νομού να τα βγάζουν, πλέον, πέρα με μόλις 1.612 ευρώ τον μήνα, έναντι 2.525 ευρώ τον Μάρτιο 2009.
Το 49% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ζουν σε βάρος των αποταμιεύσεών τους ή με δανεικά ενώ το 43% ότι «τα βγάζει πέρα ίσα-ίσα». Επίσης, για βόλτα αλλά όχι για αγορές, επισκέπτονται πλέον τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα πολλοί Θεσσαλονικείς ενώ όσοι αγοράζουν δαπανούν τα μισά χρήματα, συγκριτικά με το 2008.
Αρνητική είναι η εικόνα και στις αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων. Ειδικότερα, το 94% των Θεσσαλονικέων θεωρεί «καθόλου πιθανό» ν΄ αγοράσει αυτοκίνητο το επόμενο 12μηνο ενώ για την κατοικία, την αντίστοιχη απάντηση δίνει το 97%. 
Η έρευνα του ΕΒΕΘ διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, σε συνολικό δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 καταναλωτών.