Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί σήμερα ο ηθοποιός Ρομπέρτο Μπενίνι. Η τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. >>>

Με αυστηρά μέτρα προφύλαξης από το επιτελείο του αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ο άνθρωπος τον οποίο ο διάσημος σκηνοθέτης Φεντερίκο Φελίνι έχει χαρακτηρίσει ως «ιδιοφυΐα»,  θα τιμηθεί για την εξαιρετική καλλιτεχνική του διαδρομή και το πρωτοποριακό εκφραστικό πνεύμα, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό. 
Ο τιμώμενος θα δώσει και ομιλία με θέμα «Δάντης, Θεία Κωμωδία. Ερμηνεία και σχόλια στο ΧΙ Άσμα της Κόλασης». Η αγάπη του εξάλλου για την Θεία Κωμωδία και τον Δάντη «γέννησε» το «Tutto Dante», ένα θεατρικό-ποιητικό θέαμα, το οποίο έκανε ντεμπούτο το 2006 στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας. Έκτοτε ο Μπενίνι δίνει ομιλίες συχνά πυκνά γύρω από αυτό το θέμα.

Η πορεία του
Ο Ρομπέρτο Ρεμίτζιο Μπενίνι γεννήθηκε στην επαρχία του Αρέτσο, στις 27 Οκτωβρίου 1952. Οι γονείς του ήταν αγρότες και ο Ρομπέρτο ήταν το μικρότερο παιδί τους, μετά από τις αδελφές του Μπρούνα, Αλμπερτίνα και Άννα. 
Από το 1958 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Πράτο, στην περιοχή Vergaio, όπου ζει μέχρι τώρα η οικογένειά του. 
Μολονότι σπούδασε λογιστής, κεφάτος και διαχυτικός όπως ήταν από νεαρή ηλικία, είχε ένα πραγματικό πάθος με το θέαμα. Έτσι, σε ηλικία 20 ετών έκανε το ντεμπούτο του στο θέατρο, γρήγορα έφτασε στην τηλεόραση και το 1977 έκανε την εμφάνισή του στην μεγάλη οθόνη στην ταινία «Berlinguer ti voglio bene», του Τζουζέπε Μπερτολούτσι. 


Ο ένας ρόλος ακολούθησε τον άλλο και το 1983 ο Ιταλός ηθοποιός πέρασε πίσω από τις κάμερες. Σκηνοθέτησε την ταινία «Tu mi turbi», στα γυρίσματα της οποίας γνώρισε την ηθοποιό Νικολέτα Μπράσκι, την και παντρεύτηκε και έκτοτε η ηθοποιός εμφανίζεται σε όλες τις ταινίες που σκηνοθετεί ο σύζυγος της.
Τον επόμενο χρόνο ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου εμφανίστηκε σε ταινίες του Τζιμ Τζάρμους, το 1988 έσπασε τα ταμεία στην Ιταλία με την ταινία «Ο διαβολάκος», και ακολούθησαν «Η φωνή του φεγγαριού» (1990), «Johnny Οδοντογλυφίδας» (1991), «Ο γιος του Ροζ Πάνθηρα» (1993), «Το τέρας» (1994) και το συγκινητικό «Η ζωή είναι ωραία» (1997) το οποίο του χάρισε και τρία βραβεία Όσκαρ(φωτογραφία από την τελετή κάτω). 


Έπειτα από την συμμετοχή του στα κατορθώματα του «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα» (1999), ο Μπενίνι αφοσιώθηκε στη διήγηση της ιστορίας  του «Πινόκιο» (2001) και ακολούθησε «Ο Τίγρης και το χιόνι» (2005), ταινία που διαδραματίζεται στο Ιράκ κατά την διάρκεια του πολέμου. 


Η αγάπη του για την Θεία Κωμωδία και τον Δάντη «γέννησε» το «Tutto Dante», ένα θεατρικό-ποιητικό θέαμα, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του το 2006 στο ρωμαϊκό θέατρο της Πάτρας, ενώ η πιο πρόσφατη ταινία του είναι το «Nero Fiddled” όπου συνεργάζεται με τον Γούντυ Άλλεν και την ηθοποιό Πενέλοπε Κρουζ.