Αύριο Σάββατο θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος μετέθεσε κατά 24ωρες την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου θα μετάσχει στην Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. >>>Ο λόγος της μετάθεσης της αναχώρησης του υπουργού είναι η αποκρυστάλλωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων. 
Κατά τις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 22 Απριλίου ο κ. Σαχινίδης αναμένεται να έχει συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ Ρεζάν Μογκαντάν και τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.  
Τον κ. Σαχινίδη θα συνοδεύουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θ. Κατσάμπας. 
Ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους αξιωματούχους του Ταμείου για τον σχεδιασμό των μέτρων για την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ την διετία 2013-2014, για την πρόοδο της προετοιμασίας της επόμενης επίσκεψης του ΔΝΤ στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 
Την ίδια ώρα το ΔΝΤ αναζητά περίπου 400 δισ. δολάρια για την ενίσχυση της ''δύναμη πυρός'' του προς αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από τον αρχικό στόχο των 500 δισ. δολαρίων. 
Και οι Κύπριοι στην Ουάσιγκτον: 
Κούρσα με το χρόνο κάνουν Κεντρική και Λαϊκή Τράπεζα προκειμένου να πετύχουν συμμετοχή των κυπριακών τραπεζών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αθανάσιος Ορφανίδης και Μιχάλης Σαρρής βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για επαφές με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στόχος να πεισθεί και το ΔΝΤ στην αναγκαιότητα συμπερίληψης των κυπριακών τραπεζών στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης μέσω του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στο οποίο ήδη έχουν μεταβιβαστεί από το ευρωπαϊκό ταμείο EFSF ομόλογα 25 δισ. ευρώ ως πρώτη δόση. Η κυπριακή προσπάθεια επικεντρώνεται στο να καλυφθεί μέρος των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις κυπριακές τράπεζες από το ελληνικό ΤΧΣ, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου όγκου εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και των μεγάλων ζημιών που είχαν λόγω του «κουρέματος» στο ελληνικό δημόσιο χρέος (PSI). 
Το ΔΝΤ αποτελεί τον τρίτο κρίκο, μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ που πρέπει να πεισθεί για το κυπριακό αίτημα. Το θέμα έθεσε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, η κυπριακή κυβέρνηση και αυτός το αντιμετώπισε θετικά. Τον κ. Παπαδήμο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει κατ' ιδίαν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Μιχάλης Σαρρής. 
Ωστόσο χρειάζεται και το «ναι» της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ΔΝΤ).