Χορό εκατομμυρίων είχαν στήσει συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ σε βάρος της ΔΕΗ. Μέσω υπερτιμολογήσεων εισέπραξαν 2.080.209 ευρώ. >>>
Το ποσό αφορά: Αποστολές που πληρώθηκαν χωρίς να γίνουν. Πολυτελή φιλοξενία ξένων αντιπροσωπειών. Αναθέσεις μελετών σε συγγενικά πρόσωπα. Το πόρισμα του ΣΔΟΕ εστάλη στον υπουργό Περιβάλλοντος και τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Άλλαξαν τις ασφάλειες στη ΔΕΗ οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, έχοντας εισπράξει μέσα από υπερτιμολογήσεις και τριγωνικές τιμολογήσεις 2.080.209 ευρώ για πολυτελή ταξίδια στην Ευρώπη, για συνδικαλιστικές αποστολές που δεν έγιναν αλλά πληρώθηκαν, για πολυτελή φιλοξενία στη χώρα μας ξένων συναδέλφων τους, αλλά και για αναθέσεις μελετών σε συγγενικά τους πρόσωπα, χωρίς αυτές να έχουν παραδοθεί ποτέ.
Για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010 η ΓΕΝΟΠ και ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων της ΔΕΗ χρέωσαν στην επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, καθώς οι πραγματικές τους δαπάνες ήταν μόλις 885.711,4 ευρώ.
«Σοκ» προκαλεί το πόρισμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ στα τιμολόγια που πλήρωσε η ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ και εξέδωσαν τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάχθηκαν με τους συνδικαλιστικούς φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων.
Το «Έθνος» δημοσιεύει σήμερα αποκλειστικά τα ευρήματα του ΣΔΟΕ. Αυτά περιλαμβάνονται στο έγγραφό του γενικού επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης που απέστειλε στις 23 Μαρτίου στον πρόεδρο της ΔΕΗ και το οποίο κοινοποίησε στο γραφείο του υπουργού ΠΕΚΑ και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Οι έλεγχοι του γενικού επιθεωρητή είχαν γίνει τον Απρίλιο του 2011 και αφορούσαν τις παροχές της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ και τον ΟΚΔΕ ΔΕΗ. Τότε ζητήθηκε από το ΣΔΟΕ περαιτέρω έλεγχος στις επιχειρήσεις που είχαν εκδώσει τιμολόγια παροχής υπηρεσιών μεγάλου ύψους προς την Ομοσπονδία και τον Οργανισμό.
«Στο εν λόγω πόρισμα καταγράφεται μεγάλη διασπάθιση δημοσίου χρήματος με τη μέθοδο των υπερτιμολογήσεων και των τριγωνικών τιμολογήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή Δημόσια Διοίκησης περιγράφοντας το πόρισμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ.
Μία από τις κραυγαλέες περιπτώσεις είναι εκείνη της διοργάνωσης ημερίδας στις 15 και 16 Ιουλίου 2010 με θέμα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Το κόστος της ήταν 94.800 ευρώ. Μέρος των δαπανών αποτέλεσε και η παρουσία νομοτεχνικής μελέτης. Έγιναν τρεις αναθέσεις για την εκπόνησή της.
Οι δυο δόθηκαν στις κόρες του πρώην συνδικαλιστή Ρίζου Ρίζου. Στην εταιρεία ενέργειας και επικοινωνιών ENCOM που ανήκει στην Χριστιάνα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 31.400 ευρώ, χωρίς να παραδοθεί καν η μελέτη.
Η δεύτερη μελέτη ανατέθηκε στη δικηγόρο Ιωάννα Ρίζου. Εξέδωσε τιμολόγιο 8.000 ευρώ. Βρέθηκε να έχει παραδώσει το κείμενο της οδηγίας και 16 σελίδες φωτοτυπίες διαφανειών. Και η τρίτη ανάθεση έγινε σε εταιρεία δικηγόρων, η οποία παρέδωσε κείμενο 26 σελίδων.
Με τριγωνικές τιμολογήσεις φούσκωσαν τις δαπάνες. Στις 19.206,44 ευρώ ήταν οι δαπάνες, η ΔΕΗ, όμως πλήρωσε τιμολόγιο 86.320 ευρώ. Σε δύο τουριστικές επιχειρήσεις στην Κρήτη, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν συζυγική σχέση, έκοβε ο ένας στον άλλο τιμολόγια με δαπάνες που χρέωναν. Αυτά δίνονταν στον ΟΚΔΕ και στη ΓΕΝΟΠ.
Τριάντα άτομα θα ταξίδευαν στη Γενεύη για παρέμβαση στο Γραφείο Διεθνούς Εργασίας. Το ταξίδι δεν έγινε, αλλά η ΔΕΗ το πλήρωσε με 30.500 ευρώ.
Να προχωρήσει σε ανάκτηση των δαπανών της ΓΕΝΟΠ που δεν δικαιολογούνται, ζήτησε σήμερα από τη διοίκηση της ΔΕΗ ο Γ. Παπακωνσταντίνου και μετά τα δημοσιεύματα του ΕΘΝΟΥΣ που έφεραν στην επιφάνεια το νέο σκάνδαλο.
«Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών». Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τη διαχείριση των οικονομικών στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε πέρυσι, όταν δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που περιλάμβανε αντίστοιχες διαπιστώσεις.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι τα ευρήματα του ΣΔΟΕ δείχνουν πως υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, ακόμη και εικονικά τιμολόγια στην Ομοσπονδία. Πρόσθεταν δε ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ (και θα ακολουθήσει σχετική επιστολή) να γίνει και εσωτερική έρευνα, αλλά και να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για ανάκτηση δαπανών οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν γίνει.
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει κοινοποιηθεί και στον εισαγγελέα.