Συνολικά 34 οικόπεδα και ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την ΕΥΑΘ Παγίων, καθώς και 6 πρώην στρατόπεδα που βρίσκονται στα όριά του διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Αγγελιοφόρου της Κυριακής". >>>

Μεταξύ των οικοπέδων αυτών, είναι οι ναυταθλητικοί όμιλοι στην παραλία, το Εθνικό Κολυμβητήριο, το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλέ ντε Σπορ), αλλά και διατηρητέα και Λουτρά – πολιτιστικά μνημεία.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέα Κουράκη, έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η καταγραφή των ακινήτων και, αυτό το χρονικό διάστημα, γίνονται επαφές με τους αρμόδιους φορείς, για να πάρει ο δήμος τα ακίνητα.
Υπάρχει, βέβαια, ένα βασικό ερώτημα: Πώς θα συντηρήσει ο δήμος όλα αυτά τα ακίνητα; Και, για μεν τα οικόπεδα, το κόστος δε φαντάζει μεγάλο. Για τα ακίνητα, όμως, όπως για παράδειγμα το Παλέ ντε Σπορ, είναι γνωστό πως ο Άρης "ματώνει" για να το συντηρήσει -όπως και οι άλλες ομάδες τα γήπεδά τους - και κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις. Ειδικά για το Κολυμβητήριο, τα κόστη είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς ότι, το χειμώνα που πέρασε, ο δήμος με δυσκολία κατάφερε να συντηρήσει το δικό του κολυμβητήριο στην Αλάνα της Τούμπας (πολλές μέρες έμενε κλειστό). 
Ο κ. Κουράκης, πάντως, είναι αισιόδοξος -αλλά γενικόλογος:  Επισημαίνει πως, ούτως ή άλλως, αρκετούς από αυτούς τους χώρους ο δήμος τους φροντίζει, επομένως θα πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να τους αξιοποιήσει για το συμφέρον της πόλης.

Όσο για τα στρατόπεδα που διεκδικεί ο δήμος αυτά είναι τα εξής:

  • - στρατόπεδο Μυστακίδη (ανενεργό, στη δυτική είσοδο της πόλης, στην περιοχή του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης),
  • - στρατόπεδο Γ' Σώματος Στρατού (εν μέρει ανενεργό, εκτάσεως 22 στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένο και διαμορφωμένο ως χώρος πρασίνου).
  • - στρατόπεδο Φαρμάκη (ανενεργό, στην ανατολική πλευρά της πόλης),
  • - στρατόπεδο Κακιούση (στην περιοχή Βυρσοδεψείων-Λαχανόκηπων, όπου υπάρχουν δεξαμενές καυσίμων που προκαλούν διαπιστωμένα δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις),
  • - στρατόπεδο Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου (ανενεργό, στη συμβολή των οδών Βασ. Ολγας και Μοσχονησίων).
  • - πρώην 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο (ανενεργό, για το οποίο, με απόφασή του το 2008, το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συνηγόρησε στην παραχώρηση των χώρων του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Για να πάρουμε μια γεύση για το πότε οι περιοχές αυτές θα αλλάξουν πρόσωπο, αρκεί να σας πούμε ότι ο δήμος σχεδιάζει, για παράδειγμα, τα στρατόπεδα Μυστακίδη και Κακιούση να ενταχθούν στη γενικότερη ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων.
Πιο εύκολο από όλα φαίνεται να είναι η αξιοποίηση του Πεδίου του Αρεως(Γ' Σ.Σ.). Ο δήμος θέλει να μετατρέψει το χώρο σε μητροπολιτικό πάρκο με χρήσεις πολιτιστικές, αναψυχής και πρασίνου, συμπεριλαμβανομένης και της λειτουργίας ανθοκομικής έκθεσης, να αξιοποιήσει το υπάρχον παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου και να μετατρέψει σε παιδικό σταθμό το -επίσης υπάρχον- κτίριο των Προσκόπων επί της οδού Β. Γεωργίου.