Στην Κωνσταντινούπολη συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών από τουλάχιστον 70 Δυτικές και Αραβικές χώρας, με θέμα τις πιέσεις που μπορούν να ασκήσουν στη Συρία, ώστε να σταματήσουν την αιματοχυσία. >>>Στη διεθνή συνάντηση δε συμμετέχουν η Ρωσία και η Κίνα. 
Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια διάσκεψη, που διεξάγεται για τη Συρία. Οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να ασκήσουν διπλωματικές πιέσεις στον Μπασάρ αλ Άσαντ, τονίζοντας κυρίως ότι έχει ήδη αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. 
Σε δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο
«σταματήστε να σκοτώνετε τους συμπατριώτες σας ή υποστείτε τις συνέπειες». Όπως τόνισε δεν ξεχνούν ούτε οι πολίτες, αλλά ούτε και η διεθνής κοινότητα. 
Η κα. Κλίντον είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ παρέχουν τεχνολογικό υλικό για να βοηθήσουν την επικοινωνία της αντιπολίτευσης. 
«Η Συρία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Είναι καιρός πλέον να αναλάβουμε πρωτοβουλίες», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών και έκανε λόγο για ανθρωπιστική τραγωδία. 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ακτιβιστές τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν το Σάββατο, κυρίως από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χομς.