Σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι 70 δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Καταγγέλλουν ότι με τη νέα μείωση των πόρων από την κεντρική εξουσία, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. >>>

Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τη δραστική περικοπή των πόρων των δήμων που φτάνει στο 53% σε σχέση με το 2009, καταγγέλλουν δυσφήμιση και συκοφάντηση με τα όσα διαρρέουν ότι -δήθεν- επικρατεί όργιο αυθαιρεσιών και σκανδάλων στους δήμους και ότι η κεντρική εξουσία νομοθετεί δίχως να ρωτά την τοπική αυτοδιοίκηση. Κεντρικό τους σύνθημα ήταν «καταγγέλλουμε και δεν ανεχόμαστε άλλο την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Οι δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι η μείωση αρμοδιοτήτων και πόρων από τους δήμους αποτελεί θανάσιμο πλήγμα στην τοπική οικονομία και τους οδηγεί σε στραγγαλισμό.
Οι περίπου 70 αιρετοί από όλους τους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ κ. Σίμο Δανιηλίδη επέδωσαν στον κ. Σώκο το ομόφωνο ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου, με το οποίο αξιώνουν σεβασμό στην Αυτοδιοίκηση και τους λειτουργούς της, τερματισμό της προπαγάνδας εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απόδοση στους Δήμους των θεσμοθετημένων πόρων που παρανόμως σήμερα παρακρατούνται με αποτέλεσμα να στραγγαλίζονται οι Δήμοι και να συρρικνώνονται οι υπηρεσίες που προσφέρουν προς τους πολίτες.
Ο κ. Δανιηλίδης, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του κ. Σώκου έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης, τον κάλεσε, ως εκπρόσωπο της Κεντρικής Εξουσίας στην περιοχή μας, να μεταφέρει στην Κυβέρνηση και τους φορείς της τα σημεία τα οποία θίγει η Αυτοδιοικητική Οικογένεια της Κεντρικής Μακεδονίας στο ομόφωνο ψήφισμά της.



«Θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τουλάχιστον από τους θεσμικούς φορείς. Αρνητικά δείγματα όπως αυτά που καταγράφηκαν μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να απομονωθούν. Γιατί η Αυτοδιοίκηση είναι από τους λίγους φορείς της Πατρίδας μας που μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αλλά και στην τοπική ανάπτυξη. Η Αυτοδιοίκηση έβγαλε ασπροπρόσωπη την Ελλάδα έχοντας αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συνεπώς απαιτεί, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΕ, να γίνει μεταφορά κονδυλίων από τα αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ στα κοινωνικο-προνοιακά προγράμματα των Δήμων, κατά τη φημολογούμενη αναθεώρηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ.

Κυρίζογλου: Δεν είναι εξασφαλισμένα ούτε τα προγραμματισμένα κονδύλια!
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μειοψηφίας του ΔΣ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι ενώ οι Δήμοι όλης της χώρας εισέπραξαν κατά το 2009, το συνολικό ποσό των 2,845 δισ. ευρώ για το 2012 έχει προϋπολογιστεί να εισπράξουν μόλις 1,415 δισ. ευρώ ποσό που όμως δεν είναι εξασφαλισμένο και σίγουρο, καθώς ήδη καταγράφονται παρακρατήσεις 185,3 εκ. ευρώ!

Ο γ.γ. της αποκεντρωμένης διοίκησης Ευθύνιος Σώκος, που άκουσε τα... παράπονα των δημάρχων, τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση επιτελεί ουσιαστικό έργο, τα χρήματα που της αποδίδονται πιάνουν τόπο κι ότι δεν πρέπει να γίνουν οριζόντιες περικοπές στους πόρους της.
Σημείωσε ότι θα προωθήσει το ψήφισμα στους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς φορείς και ότι οι αιρετοί έχουν δίκιο όταν μιλούν για αδικαιολόγητες επιθέσεις. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε το κράτος. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, που είναι μία πονεμένη υπόθεση για την Ελλάδα, οι καλύτερες προτάσεις έχουν προέλθει από τους Δήμους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος, που κάλεσε τους Δημάρχους να εργαστούν για την ωρίμανση των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ γιατί «αυτές ουσιαστικά θα είναι οι μόνες δημόσιες επενδύσεις».
Οι δήμαρχοι τόνισαν ότι θα προσφύγουν τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τα οικονομικά και θεσμικά τους αιτήματα, ενώ το δ.σ. της ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο στις 24 Απριλίου στο οποίο θα κληθούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων για να αναλάβουν δεσμεύσεις.