Ιδέα δεν είχε η αστυνομία, αλλά και η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, για την ενδεχόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Περιβόλι της Παναγιάς! Αυτό ομολογεί η ΕΛ.ΑΣ., με ανακοίνωσή της, μετά τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν για το ότι, δήθεν, η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια του υψηλού επισκέπτη. >>>

 

Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει:

“Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα που παρουσιάσθηκαν σε έντυπα και τηλεοπτικά ΜΜΕ σχετικά με τη ματαίωση ιδιωτικής επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Άγιο Όρος, λόγω αδυναμίας λήψης μέτρων ασφαλείας ανακοινώνεται ότι το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ουδέποτε ενημερώθηκε για πιθανή επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, ούτε ζητήθηκε η συνδρομή του για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών ασφαλείας”.

Ο Πούτιν επρόκειτο να επισκεφθεί  το Άγιο Όρος στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα τη ρωσική μονή του Αγίου Παντελεήμονα ενώ στην διάρκεια της παραμονής του επρόκειτο να έχει συνάντηση και με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.

Από το Κρεμλίνο, όμως, διέρρευσε ότι αναβάλλεται η επίσκεψη του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που διαψεύδει, σήμερα, η αστυνομία, η απάντηση που υποστηρίζουν οι Ρώσοι ότι έλαβαν από την Ελληνική κυβέρνηση –κατά τη διαδικασία ανταλλαγής επιστολών οι οποίες συνήθως ανταλλάσσονται κατά την προετοιμασία της επίσκεψης- ήταν ότι δεν θα είναι εφικτή η υποστήριξη της επίσκεψης αφού ο κρατικός μηχανισμός το Πάσχα βρίσκεται σε… αργία.

Την είδηση δημοσίευσε το skai.gr, όμως η σχετική ανάρτηση δεν είναι, πλέον, διαθέσιμη.

Όσο για τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβάκουρα, δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. Άλλωστε, πέραν των ιστορικών, φιλικών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες, θα αποτελούσε ξεχωριστή τιμή για την Ελλάδα, να είναι η πρώτη χώρα που θα επισκεφθεί ο κ. Πούτιν μετά την πρόσφατη εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ρωσικής Δημοκρατίας. Θα χαρούμε πολύ να τον υποδεχθούμε και ελπίζουμε να επισκεφθεί τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν, το Πάσχα ή αργότερα, είτε ιδιωτικά ή επίσημα, στο Άγιο Όρος ή οπουδήποτε αλλού».

Στο χορό και οι… Σέρβοι αδελφοί μας

Υπό τον τίτλο «Ποιον ενοχλεί ο Πούτιν στον Άθω», ανταπόκριση του Ζβόνιμιρ Σίμουνετς από την Αθήνα στη σερβική εφημερίδα NOVOSTI γράφει για την υπόθεση της επίσκεψης Πούτιν στον Άθω ότι «το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές δε δέχθηκαν να διοργανώσουν την επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού Πούτιν στο Άγιον Όρος, με την δικαιολογία ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορούσαν να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αποτέλεσε  αφορμή για ένα νέο διπλωματικό σκάνδαλο από πλευράς της ελληνικής διοίκησης».

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να κριθεί εάν οι ανωτέρω αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ είναι αληθείς, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες επιβεβαιώσεις για ‘προβλήματα στην επικοινωνία’ ούτε από την ελληνική ούτε από την ρωσική πλευρά.

Το ρεπορτάζ της Novosti δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχει και ρεπορτάζ της εφημερίδας Blic του Βελιγραδίου, που εμπλέκει… Εφραίμ, τουρισμό, ρωσικές επενδύσεις και γερμανικά καπρίτσια!

«Ο ηγούμενος προκαλεί ένταση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας», έχει τίτλο άρθρο του Νέμανια Βλάτσο στην BLIC. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η στήριξη της Ρωσίας στον ηγούμενο Εφραίμ αποτελεί το μήλο της έριδος στις σχέσεις των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι η έκβαση της υπόθεσης αυτής θα μπορούσε να επηρεάσει και το επίπεδο των ρωσικών επενδύσεων στην υπερχρεωμένη Ελλάδα’, η οποία έχει μεγάλη ανάγκη από ξένα κεφάλαια.

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις αντιγερμανικές διαθέσεις στην Ελλάδα, τις οποίες προκάλεσαν οι πιέσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ για τη λήψη μέτρων λιτότητας, ο αριθμός των ρώσων τουριστών φέτος θα μπορούσε να ξεπεράσει τον αριθμό των γερμανών τουριστών. Καθώς αναμένεται ότι στην Ελλάδα θα παραθερίσουν εφέτος πάνω από 1 εκ. Ρώσοι, φαίνεται ότι η σκληρή θέση της Αθήνας ως προς τη ρωσική στήριξη στον ηγούμενο Εφραίμ δεν είναι προς όφελος της, καταλήγει το άρθρο, υπενθυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης Βατοπεδίου.

Παραμύθι τα της επίσκεψης Πούτιν;

Αν, όμως, πιστέψουμε τα όσα δήλωσαν Αγιορείτες  για την φημολογούμενη επίσκεψη του Πούτιν στον Άθω τις ημέρες της  Μεγάλης Εβδομάδας στο agioritikovima.gr, τα της επίσκεψης και η παραφιλολογία μάλλον ήταν ένα καλοστημένο παραμύθι... Οι Αγιορείτες μοναχοί αποδίδουν τα  όσα γράφτηκαν σε “διαδόσεις” που “ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς εξυπηρετούν με όλον αυτόν το θόρυβο που προκαλούν  γύρω από την  υποτιθέμενη επίσκεψη του νέου προέδρου της Ρωσίας”.

«Δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για την επίσκεψη του κ.Πούτιν στο Αγιώνυμο Όρος, αν και ο ίδιος συνηθίζει να ανακοινώνει τελευταία στιγμή παρόμοιες επισκέψεις του»,  εξηγεί χαρακτηριστικά  Aγιορείτης μοναχός.

Επίσης, καμία ενημέρωση δεν έχει ούτε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, όπως διαβεβαίωσε στο agioritikovima.gr εκπρόσωπός της.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”,  ούτε στο Υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε σχετικό αίτημα για την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου.