Ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2012 από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές αφήνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που η τρόικα ετοιμάζεται να βάλει ξανά στο μικροσκόπιο τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. >>>Όπως παραδέχθηκε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, η τρόικα κατά την αξιολόγηση του Μαΐου ενδέχεται να μην πειστεί από το σχέδιο συγκράτησης των δαπανών ως αντιστάθμισμα στην υστέρηση των εσόδων και να απαιτήσει νέα μέτρα για να μην εκτροχιαστεί και το φετινό έλλειμμα. 
Η τρόικα ετοιμάζεται να αξιολογήσει και τα αποτελέσματα των έως τώρα παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας ώστε να διαπιστώσει εάν έχουν αποδώσει καρπούς οι μειώσεις μισθών -όπως δηλώνει η ελληνική πλευρά- ή εάν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις. 
Το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να ενημερώσει εκτάκτως την τρόικα για το θέμα, εάν το ζητήσει, με την ελπίδα να πείσει τους θεσμικούς εταίρους ότι έχει συντελεστεί η εσωτερική υποτίμηση που ζητούσαν και να μην πιέσουν για περαιτέρω μείωση. 
Σύμφωνα τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, από τις 14 Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε το "κούρεμα" των μισθών και των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, υπογράφηκαν 87 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν σε 3.561 εργαζόμενους με μέση μείωση μισθού 21,4%. 
Το ίδιο διάστημα υπογράφηκαν, επίσης, πάνω από 20.000 ατομικές συμβάσεις με μέσο όρο μείωσης 21,82%. 
Από την καταγραφή των στοιχείων διαπιστώνεται ακόμα ότι οι μειώσεις μισθών έφτασαν έως το 35%, ποσοστό που καταγράφεται στο Βόρειο Αιγαίο. 
"Φαίνεται ότι η αγορά 'ψήφισε' εκεί που δεν προβλέπεται νομοθετική ρύθμιση να πάμε σε μειώσεις της τάξης του 22%" σημειώνει ο ειδικός γραμματέας της Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης. 
Το επιχείρημα της Αθήνας προς την τρόικα είναι ότι η δυναμική των αριθμών -δηλαδή η υπογραφή 3 επιχειρησιακών συμβάσεων την ημέρα αλλά και οι μειώσεις που θα προκύψουν μετά τις 14 Μαϊου που κλείνει η "ομπρέλα" της μετενέργειας- θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των μισθών έως 35% αθροιστικά τα 3 τελευταία χρόνια, από το 2009 έως το τέλος του 2012. 
Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η μείωση των μισθών δεν αρκεί από μόνη της για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς απαιτούνται παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών έτσι ώστε να μειωθούν και οι τιμές που εξακολουθούν να κινούνται αντιστρόφως ανάλογα. 
Ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος, δήλωσε για το θέμα: "Η μείωση των μισθών στη χώρα μας γίνεται γιατί η χώρα μας δεν μπορεί να ζει πέραν των δυνατοτήτων της. Είμαστε μια χώρα, η οποία για αρκετά χρόνια ζούσε σαν να ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες".