simboulio_epikrateias_03Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγαν δύο δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, μέλη του τοπικού δικηγορικού συλλόγου. Στρέφονται κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), επειδή, όπως αναφέρουν, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, επιδεικνύοντας >>>

«υπερβολική τυπολατρεία», απέρριψε την αίτηση ακύρωσης που υπέβαλλαν κατά της υπουργικής απόφασης για την επιβολή του ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες.

Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμόν 267/2011 απόφασή του έκρινε ότι η αίτηση πρέπει να απορριφθεί, για τυπικούς λόγους, επειδή οι αιτούντες δεν προσκόμισαν επιπρόσθετη έγγραφη συμβολαιογραφική πράξη πληρεξουσιότητας για τους συνηγόρους τους. «Με την υπερβολική τυπολατρία και στενότατη ερμηνεία των διατάξεων περί εκπροσώπησης και πληρεξουσιότητας, το ΣτΕ παραβίασε το δικαίωμά μας στη δίκαιη δίκη», σημειώνουν οι προσφεύγοντες δικηγόροι, Ευάγγελος Γωγάκος και Πουλχερία Καρύδου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλο εγχώριο ένδικο μέσο κατά της παραπάνω απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Με την απόρριψη της αίτησης και τη διατήρηση της παραπάνω υπουργικής απόφασης, αναφέρουν ότι, παραβιάστηκαν τα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα ότι παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, με την καταβολή «υπέρογκου φόρου» από τους πολίτες. Διεκδικούν δε αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη.