«Η στρατηγική μας αρχίζει να αποδίδει», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. >>>
Η ομιλία του Van Rompuy έρχεται καθώς η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο με την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους όλων των εποχών, μειώνοντας το συνολικό χρέος κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, ενώ δεσμεύεται ακόμη περισσότερα χρόνια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιτότητα στον προϋπολογισμό. 
Αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ υποχρεώνει την Ελλάδα σε λιτότητα, δηλώνοντας πως η στήριξη που η Ευρώπη έχει δώσει στην Ελλάδα, ήδη αξίζει περισσότερο από το ετήσιο ΑΕΠ της. 
Ο Van Rompuy επισήμανε ακόμη την προφανή επιτυχία των μαζικών ενέσεων ρευστότητας της ΕΚΤ στους τελευταίους τρεις μήνες ώστε να «ξεπαγώσουν» οι διατραπεζικές και κρατικές πιστωτές αγορές. Τόνισε ακόμη ότι «ελπίζει τα κεφάλαια που διοχετεύθηκαν, περισσότερα από 1 τρισ. ευρώ, να φθάσουν στην πραγματική οικονομία». 
Μιλώντας στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jose Manuel Barroso επαναδιατύπωσε τις προειδοποιήσεις ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προάγει την ανάπτυξη.
«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα είναι αναγκαία αλλά όχι αρκετή. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και ανάπτυξη την ίδια στιγμή», πρόσθεσε.