Στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Ιστορίας Πόλεως Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας. >>>`


Ο Κ. Γκιουλέκας ανακοίνωσε πως με πρωτοβουλία της παράταξής του, της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, οι βάσεις για τη δημιουργία ενός τέτοιου Μουσείου έχουν τεθεί, αφού στο παρελθόν συγκεντρώθηκαν πάρα πολλές υπογραφές Θεσσαλονικέων γι’ αυτό το σκοπό. Επισήμανε πως ο εορτασμός για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης δημιουργεί την καταλληλότερη συγκυρία για την ίδρυση ενός τέτοιου Μουσείου αφιερωμένου στην ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης.  

«Θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα Μουσείο για την ιστορία αυτής της πόλης, ένα Μουσείο που με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και κειμηλίων, εγγράφων, φωτογραφιών, εφημερίδων και άλλου αρχειακού υλικού θα “ταξιδεύει” τους επισκέπτες και τους πολίτες στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης δίνοντάς τους έτσι μία ολοκληρωμένη αντίληψη για την ιστορία της.
Ένα Μουσείο που θα καλύπτει όλες τις περιόδους της Θεσσαλονίκης, από την ίδρυσή της έως και τις μέρες μας. Ένα Μουσείο που θα συμπληρώνεται και θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη νεότερη φάση της ιστορίας της πόλης κατά τους τελευταίους αιώνες», δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας. 

Πρόσθεσε ότι το 2012, είναι η κατάλληλη στιγμή για την ίδρυση ενός τέτοιου μουσείου, καθώς είναι το έτος που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον ένα αιώνα ελεύθερου βίου της.