apth_ekloges_20120314_02Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ., σε ειδική συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012, με αφορμή την εκλογική διαδικασία στο Α.Π.Θ.. αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο. >>>

 

Σε ανακοίνωσή της, η σύγκλητος, «εκφράζει, αν και αυτονόητα, την αποδοκιμασία της για οποιαδήποτε πράξη παρεμπόδισης έκφρασης της ελεύθερης γνώμης στον ακαδημαϊκό χώρο», χαρακτηρίζει “θεμιτή” μια αστυνομική παρέμβαση, η οποία, όμως, όπως επισημαίνει «θα αποτελούσε πάντως επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης», εκφράζει την πεποίθηση ότι «όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών, ώστε μια μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο να μην έχει ως ορόσημο διχασμό και συγκρούσεις» κι απευθύνει έκκληση προς όλους «να προταχθεί ο ουσιαστικός διάλογος για τις ακαδημαϊκές αξίες και ελευθερίες, πολύ περισσότερο σήμερα που υπάρχουν ώριμες και επεξεργασμένες θέσεις».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Η Σύγκλητος θεωρεί ως εκ τούτου, ότι η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκλογές Συμβουλίου του ΑΠΘ έχει περατώσει το έργο της και ότι οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να ανασταλούν μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου».

Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Η πόλωση και ο διχασμός δε μπορούν να αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας μεταρρύθμισης για την ανώτατη εκπαίδευση. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι μια επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αλλαγές που πραγματικά χρειάζεται η ανώτατη εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια πρέπει να επανέλθουν σε ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία, ώστε να επιτελέσουν το ύψιστο έργο της παραγωγής και της μετάδοσης της επιστημονικής γνώσης, που είναι προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τη σημερινή κρίση».