osteoarthritida_01Σε περίπου δύο χρόνια θα είναι ολοκληρωμένη η στρατηγική μέθοδος θεραπείας για την αναγέννηση χόνδρου στην αρθρική περιοχή του γόνατος. Με τη βοήθεια της Νανοτεχνολογίας και συγκεκριμένα των λεπτών υμενίων η ομάδα >>>

επιστημόνων που συμμετέχει στο πρόγραμμα “Νανοαρθροχόνδρος:  Νανοϋλικά με βιοενεργούς παράγοντες για την αναγέννηση χόνδορυ και την καταπολέμηση της Οστεοαρθρίτιδας»  θα δημιουργήσει ένα σύνθετο ικρίωμα σε συνδυασμό με πρωτεϊνικούς βιοχημικούς παράγοντες και βλαστικά κύτταρα, με το οποίο θα εξασφαλίζεται η ιστική αναγέννηση.

Η νέα αυτή προσπάθεια που ενσωματώνει νέα υλικά με καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-13 και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2014 για να ξεκινήσουν μετά οι κλινικές μελέτες σε ασθενείς.

Το « Νανοαρθροχόνδρος» θα αποτελέσει  τη βάση για την παραγωγή εμφυτευμάτων από έξυπνα βιοϋλικά. Η εφαρμογή αναμένεται να λύσει πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες που πάσχουν και από οστεοπώρωση.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν: Από το ΑΠΘ, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογάις του τμήματος Φυσικής καθηγητής Σ Λογοθετίδης, η καρδιολόγος ερευνήτρια  Β Καραγκιοζάκη, η εμβιομηχανική μηχανικός-μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ε Καβατζικίδου. Από το Εργαστήριο Βιοχημείας του τμήματος Χημείας στο ΑΠΘ η καθηγήτρια Δ Χολή-Παπαδοπούλου. Από τη Γ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ, του Τομέα Χειρουργικής ο αν. Καθηγητής Σαιέχ Φάρες και ο καθηγητής ΓΚαπετάνιος.

Από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του ΑΠΘ , του τμήματος Ιατρικής ο καθηγητής Ιατρικής Γ.Κολιάκος.

Από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ο καθηγητής Ι Μισιρλής και οι εταιρείες ΚΕΧΑΓΙΑΣ Β&Α Ο.Ε “Υπερκράμα Μηχανολογική” με υπεύθυνο τον κ Β Κεχαγιά και Biohellenika A.E με υπεύθυνη την κ Κοκκώνα Κολιάκου-Κουζή.


Διεθνής προβολή
Τα τελευταία αποτελέσματα των ερευνών στη Νανοϊατρική θα παρουσιαστούν στο 9ο Διεθνές Συνέδριο στις Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία που θα πραγματοποιηθεί από τις 3-6 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας (Nanotexnology 2012) που διεξάγεται από τις 30 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης (HelΙexpo-ΔΕΘ).

Επιστημονικές εξελίξεις και στον πολλά υποσχόμενο τομέα της Νανοϊατρικής θα αναλυθούν στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου στη Νανοτεχνολογία, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τις Νανοεπιστήμες  (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου) στο πλαίσιο της Nanotexnology 2012

Διοργάνωση Πληροφορίες Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ΑΠΘ (LTFN) 2310 998850
www.nanotexnology.com
nnconf.physics.auth.gr