xatzi_oikopedo_01Φωτιά έβαλε το θέμα του οικοπέδου που βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή της οδού Χατζή με την παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το οικόπεδο επιστρέφει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, κάτι που βρίσκει αντίθετα τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοικτή Πόλη». >>>

 

Τα μέλη της παράταξης, με τον επικεφαλής Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα το μεσημέρι. Μάλιστα καταγγέλλουν ότι “ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αυτήν την απόφαση, αποκαθιστά τις σχέσεις του με τον μητροπολίτη Άνθιμο και μετά από σχετική επιστολή του μητροπολίτη, είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Εκκλησία ένα οικόπεδο φιλέτο που βρίσκεται στη νέα παραλία και είναι χώρος χαρακτηρισμένος για την ανέγερση σχολικής στέγης”.

Σύνθημα της παράταξης είναι το «Χτίστε σχολεία, όχι 'ιερά' μέγαρα». Τα μέλη της καταγγέλλουν ότι με την ολοκλήρωση της πράξης παραδίδεται καθαρό το οικόπεδο στην Εκκλησία και μπορεί άνετα να προχωρήσει στην οικοδόμησή του -κάτι που η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), στην οποία ανήκει το οικόπεδο, προσπαθεί να καταφέρει εδώ και χρόνια.

Οι περίοικοι έχουν ιδρύσει την Πρωτοβουλία Κατοίκων της περιοχής Φαλήρου - Σχολής Τυφλών – Ευζώνων κι έχουν συγκεντρώσει 170 υπογραφές, με τις οποίες ζητούν τον επαναχαρακτηρισμό του οικοπέδου ως χώρου σχολικής στέγης και την ανέγερση νηπιαγωγείου.

Το οικόπεδο χαρακτηρίστηκε ως χώρος σχολικής στέγης το 1998 και επαναχαρακτηρίστηκε ως τέτοιος το 2006 από το δημοτικό συμβούλιο(επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου). Το 2009 και το 2010(επί δημαρχίας Μπουτάρη), ύστερα από συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε εκ νέου τον επαναχαρακτηρισμό της έκτασης, αλλά καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την αποζημίωση των ιδιοκτητών(της Εκκλησίας), ο χαρακτηρισμός μένει στον αέρα και, σύμφωνα με τα ισχύοντα, το οικόπεδο πρέπει να επιστρέψει στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.