Με ποινή φυλάκισης από τρεις έως έξι μήνες κινδυνεύουν όσοι πραγματοποιούν κατάληψη στους σταθμούς διοδίων των αυτοκινητοδρόμων ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία τους. >>>
Όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, τα Ταξί και τα Δημόσια Έργα. Στόχος της ρύθμισης είναι το κίνημα «δεν πληρώνω».
Οι κατασκευαστές των έργων διατυπώνουν την άποψη ότι το κίνημα δεν πληρώνω δεν θα είχε αναπτυχθεί τόσο πολύ εάν υπήρχε ρύθμιση που να τιμωρεί τη δράση του. Με ποινή φυλάκισης κινδυνεύουν μόνο όσοι κάνουν κατάληψη των σταθμών διοδίων. Όσοι από τους οδηγούς δεν πληρώνουν διόδια θα πρέπει μέσα σε διάστημα 15 ημερών, αφού λάβουν τη σχετική ειδοποίηση από την κοινοπραξία, να πληρώσουν το 20πλάσιο του τιμήματος των διοδίων.
Στην αντίθετη περίπτωση, η κοινοπραξία μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον τους, ενώ με βάση τον ΚΟΚ προβλέπεται και αφαίρεση της πινακίδας και της άδειας κυκλοφορίας, αλλά και πρόστιμο 200 ευρώ.
Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μπορεί μονομερώς να καθορίζει τις τιμές των διοδίων. Καταργείται λοιπόν η αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών των διοδίων, σύμφωνα με τις συμβατικές προβλέψεις.
Στο υπουργείο Υποδομών σχεδιάζουν μέχρι τις εκλογές να έχουν ανακοινώσει μια νέα πολιτική για τα διόδια, με διαφορετικό τίμημα στα υπό κατασκευή και στα κατασκευασμένα τμήματα.