Να μην εμποδιστεί η διεξαγωγή της παρέλασης, ζήτησε, από άμβωνος, ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος. Στο κήρυγμά του, στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, λίγο πριν τη Δοξολογία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, δήλωσε: >>>

 

“Είναι ημέρες που, στα μαθητικά μας χρόνια, μας γέμισαν με πλήθος εκδηλώσεων, παρελάσεων, συγκεντρώσεων, ομιλιών… Σήμερα, ιδιαιτέρως αυτήν τη μέρα, μέσα μας όλοι διερωτώμεθα αν θα τηρηθεί η τάξις. Μα γιατί να μην επικρατήσει η πειθαρχία; Αυτό κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει. Γι αυτό το αγαθό της ελευθερίας, που σήμερα το γιορτάζουμε, έχει ανάγκη απαραιτήτων ερμηνειών, για να καταλάβει ο κάθε άνθρωπος την αποστολή του μέσα στο κοινωνικό σύνολο, όπου ο ένας πρέπει να σέβεται τις αρχές και τις επιθυμίες του άλλου”.

Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είχε παραδεχτεί ότι την επέτειο “τη γιορτάζουμε κάπως μουδιασμένοι”, εξαιτίας της κατάστασης. Και θυμήθηκε τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου:

“Αντιλαμβάνεστε την πικρία που πήραμε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, παρουσία και του ανωτάτου άρχοντος της χώρας, όταν αναβλήθηκε η παρέλαση”, είπε και πρόσθεσε: “Άκουσα χθες και λυπήθηκα να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί ότι είχε γίνει και στη Θεσσαλονίκη”.

Ο Παναγιότατος υπογράμμισε πως “ο γέγονε, γέγονε”. Και ζήτησε “να μπούμε στην τάξη μιας γενικής αναγνώρισης δικαιωμάτων, που δε θίγεται η συμμετοχή μας σε γεγονότα που έχουν τόσο μεγάλη ιστορία”.

Με πρωτοβουλία του, στη μνημόνευση των ονομάτων, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που προηγήθηκε της Επίσημης Δοξολογίας, μνημόνευσε τα ονόματα των ηρώων της Επανάστασης του ‘21. Στο κήρυγμά του, εξήγησε για ποιον λόγο το έκανε:

“Μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους να τους ξεχάσουμε; Μπορούμε να βγάλουμε από τις σχολικές τάξεις τις φωτογραφίες τους; Μπορούμε να καταστρέψουμε τους ανδριάντες τους”;

Κι εξέφρασε ένα προσωπικό παράπονο: “Πόσο πόνεσα όταν είδα μαυρισμένες τις προτομές των μητροπολιτών στην αυλή του Μητροπολιτικού Μεγάρου... Γιατί; Τους πατριάρχες που έδωσαν τη ζωή τους; Γιατί; Είναι εύκολο να μουτζουρώνεις. Να φωτίσεις είναι δύσκολο”, κατέληξε…