H βιωσιμότητα και η ανάπτυξη των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης σε ημέρες οικονομικής κρίσης και ο ρόλος των δήμων βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος. >>>
Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Καταστημάτων Εστίασης και  Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), είχε θέμα: «Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη μέσα στην οικονομική κρίση».
«Η οικονομική κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία είναι χωρίς προηγούμενο. Η μείωση κατά 86% των δαπανών εξόδου των νέων για διασκέδαση τα περσινά Χριστούγεννα είναι πολύ ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος», σημείωσε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Επίσης επισήμανε ότι η δημοτική αρχή συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία των επιχειρήσεων που λειτουργούν στα όρια του δήμου  και οι οποίες φτάνουν τις 647 στον τομέα του υγειονομικού ενδιαφέροντος και τις 271 στο χώρο της εστίασης. «Εχουμε την ειλικρινή διάθεση να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας και να προάγουμε έναν ανοικτό διάλογο σε όλα τα θέματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία μας. Είμαστε πρακτικοί και άμεσοι στις αποφάσεις μας», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.
Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Ιωάννης Τολίδης στην ομιλία του παρουσίασε τις ενέργειες του δήμου για την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού.  Επίσης παρουσίασε  τις διεκδικήσεις του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη για σειρά προγραμμάτων μέσα από χρηματοδοτικές ευκαιρίες του ΕΣΠΑ, της ΕΕ και του ευρωπαϊκού ταμείου ENPI. Mάλιστα όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η πρόταση στο Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης Leader στο νομό Θεσσαλονίκης με τίτλο «Σχέδιο ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής ταυτότητας των οικισμών Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου» αξιολογήθηκε ως 2η σε βαθμολογία πρόταση στο νομό Θεσσαλονίκης  και αναμένεται να εγκριθεί από τον αρμόδιο διαχειριστικό φορέα τις επόμενες ημέρες. «Πολλοί και κακοί νόμοι οδηγούν την επιχειρηματικότητά μας σε κακές συμπεριφορές», σημείωσε η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ Νίκη Κωνσταντίνου, η οποία προέβλεψε ότι μέχρι το 2014 θα κλείσει το 20% των επιχειρήσεων στον τομέα της. Προέτρεψε δε τους καταστηματάρχες να δράσουν οργανωμένα και συλλογικά.
Στη θεματολογία της ημερίδας συμπεριλαμβάνονταν ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως η φορολογία, η τιμολόγηση, η τήρηση της νομιμότητας, οι κυρώσεις, αλλά και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ενώ μετά τις εισηγήσεις επακολούθησε διάλογος με τους καταστηματάρχες.