Δεκάδες πτήσεις ματαιώθηκαν στην Γερμανία και στην Ιταλία σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. >>>
Προβλήματα στις αερομεταφορές προκάλεσε η στάση εργασίας διάρκειας μισής ημέρας που πραγματοποιεί σήμερα το προσωπικό των αεροδρομίων στη Γερμανία με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, με την αεροπορική εταιρεία Lufthansa να έχει ακυρώσει 450 πτήσεις της σε όλη τη χώρα.
Μόνον το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκαν οι 450 από τις 1.300 προγραμματισμένες αναχωρήσεις και προσγειώσεις πτήσεων από όλες τις αεροπορικές εταιρείες. Στο τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, το προσωπικό που διαχειρίζεται τις αποσκευές πραγματοποιεί στάση εργασίας από νωρίς σήμερα το πρωί και δεν αναμένεται να επιστρέψει στις θέσεις του έως το απόγευμα. Οι επιβάτες που έφταναν στο αεροδρόμιο δεν μπορούσαν καθ' όλη τη διάρκεια του πρωινού να παραλάβουν τις αποσκευές τους.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις επηρέασαν επίσης τα αεροδρόμια του Μονάχου, του Ντίσελντορφ, του Βερολίνου, της Κολωνίας, της Στουτγάρδης, της Βρέμης και του Ανόβερου.
Μολονότι τα αεροδρόμια της Γερμανίας παραμένουν ανοιχτά με τη λειτουργία προσωπικού που δεν ανήκει σε συνδικάτα και άλλους υπαλλήλους που εξακολουθούν να εργάζονται, αυτοί δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τα κενά.
Το εργατικό συνδικάτο Verdi, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, ζητεί 6,5% αύξηση για 2 εκατομμύρια εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Με τη στάση εργασίας διάρκειας μισής ημέρας στα αεροδρόμια αποσκοπεί να εντείνει τις πιέσεις προτού αρχίσει ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση και οι άλλοι εργοδότες δημόσιων επιχειρήσεων προσέφεραν αύξηση 3,3%, την οποία απέρριψε το Verdi.
Την ίδια ώρα στην Ιταλία, στάση εργασίας που πραγματοποιεί σήμερα στα αεροδρόμια του Μιλάνου Μαλπένσα και Λινάτε το προσωπικό εδάφους και οι χειριστές αποσκευών προκάλεσε την ακύρωση περίπου πενήντα πτήσεων, σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Περίπου 500 εργαζόμενοι που πραγματοποιούν στάση εργασίας απέκλεισαν δρόμο που παρέχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο Λινάτε, ενώ παρόμοια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και κοντά στο αεροδρόμιο της Μαλπένσα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Η εταιρεία Sea, η οποία διαχειρίζεται τα δύο αεροδρόμια, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την είδηση αυτή.
Τα κύρια συνδικάτα της Ιταλίας κάλεσαν σε τετράωρη στάση εργασίας το προσωπικό των αεροδρομίων για να προσελκύσουν την προσοχή στις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά την ασφάλεια των θέσεων εργασίας σε αυτά, μετά τις πληροφορίες ότι ο κύριος μέτοχος της Sea, που είναι ο δήμος του Μιλάνου, σχεδιάζει να πουλήσει μεγάλο μέρος του μεριδίου του στην εταιρεία.