Σίριαλ θυμίζει η υπόθεση Αλατίνη. Ενός οικοπέδου-φιλέτου, στην οδό Λασκαράτου, για το οποίο υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην χτιστεί από ιδιώτη, κυβερνητική θέληση να υπάρξει τροπολογία που να ρυθμίζει την τύχη του και επιδίωξη του δήμου Θεσσαλονίκης να το αξιοποιήσει. >>>

Όπως σε κάθε σίριαλ χρειαζόμαστε μια… περίληψη προηγουμένων. Την έκανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων, Π. Αβραμόπουλος. Όπως είπε, η υπόθεση “πάνω από 10 χρόνια απασχολεί και το δήμο και την κοινωνία. Είναι προφανές ότι αυτοί οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες ενός ακινήτου τέτοιου είδους (φιλέτο το χαρακτηρίζουν, είναι 27 στρέμματα και υπάρχουν ακίνητα διατηρητέα, που είναι η ίδια ιστορία της πόλης, αλλά στην ανάδειξη τέτοιων μνημείων πολλά εγκλήματα μπορούν να γίνουν) θέλουν τη μέγιστη εκμετάλλευση”.
Πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν για να πάρουν απόφαση που να τους συμφέρει. Κατάφεραν να πάρουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συντελεστή δόμησης(από 2,2 που έχει η περιοχή πήραν 4,2). Σε επόμενη φάση ζήτησαν ρύθμιση έτσι ώστε να μπορέσουν να οικοδομήσουν το ακίνητο. Προσέφυγαν κάτοικοι της περιοχής και με απόφαση του ΣτΕ, ακυρώθηκε η τροπολογία. Επέμεναν οι ιδιοκτήτες. “Η τότε διοίκηση Παπαγεωργόπουλου, σε μια παρουσίαση του πρότζεκτ, δια εκπροσώπου του τότε αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού, εκθείασε τη ρύθμιση, καθώς οι ιδιοκτήτες παραχωρούσαν τη διώροφη βίλα του ιδιοκτήτη στο δήμο για πολιτιστικές δραστηριότητες”, θύμισε. Κι έκλεισε θυμίζοντας ότι “σε νέα προσπάθεια των ιδιοκτητών, πάλι, μετά από προσφυγή περιοίκων, υπήρξε μια κατ’ αρχήν απόφαση του ΣτΕ το 2007 και το 2010 βγήκε η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ που έβαζε φρένο στους ιδιοκτήτες”.
Η πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, υπήρξε νέο ενδιαφέρον του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να προωθηθεί τροπολογία που να “ξεμπλοκάρει” την τύχη του ακινήτου. “Πριν έναν μήνα, με πήραν από το υπουργείο Περιβάλλοντος ρωτώντας με πώς θα βλέπαμε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο που ετοιμάζανε, για να προχωρήσει το θέμα. Τους είπα ‘δεν ξέρω, ούτε τροπολογία, ούτε ρύθμιση. Υπάρχει μια έκταση 27 στρεμμάτων, αυτήν την στιγμή έχουμε παράπονα από τους περίοικους ότι κάτι πρέπει να γίνει, παράπονα από τους ιδιοκτήτες που θέλουν να κτίσουν κι αυτό που με ενδιαφέρει εμένα ως πόλη είναι αυτά τα κουφάρια της πόλης, είτε λέγεται Φιξ είτε Αλατίνη, να τα ξεμπλοκάρουμε από αυτές τις ιστορίες που τα κρατάνε μπλοκαρισμένα’. Δεν υπάρχουν δημόσια λεφτά, για να πει ο δήμος ‘πόσα θες, πάρτα’ και να κάνει ό,τι θέλει. Εμείς υποστηρίζουμε οποιαδήποτε λύση θα είναι μικτή λύση, δηλαδή επένδυση (σ.σ. από ιδιώτη) που να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον”, δήλωσε ο κ. Μπουτάρης στην αρχική του τοποθέτηση.
Ανακοίνωσε πως θα αναλάβει ο δήμος πρωτοβουλία “να καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους για να δούμε ποιο είναι το μήλον της έριδος, τι λέει το ΚΑΣ και όλα αυτά… Όλα τα άλλα, περί κρυφών συνεννοήσεων, ανταλαγών, είναι στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και στη φαντασία αυτών όσων τα βγάζουν στην επιφάνεια με χυδαίο τρόπο”, είπε κάνοντας μια επίθεση σε όσα έχουν γραφτεί, τις προηγούμενες ημέρες, σε blog, sites και εφημερίδες.
Ενημέρωση ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη”, Κ. Γκιουλέκας. Και χαρακτήρισε “παραμύθια” τα όσα είπε ο δήμαρχος για ενδιαφέρον του ΥΠΕΚΑ.
“Μας το παρουσιάσατε πάρα πού αθώα. Κάποιο υπουργείο ξύπνησε μια μέρα και σας πήρε τηλέφωνο. Εμείς θέλουμε μια καθαρή εξήγηση. Εδώ υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ για το Αλατίνη. Πέρα από το γεγονός ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης που συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν κα βλέπουν περιουσίες να χάνονται εμείς θα ανοίξουμε ένα θέμα για ένα φιλέτο της πόλης; Το μείζον πρόβλημα σε εποχή κρίσης είναι να επανατεθεί ένα θέμα για το οποίο υπάρχει δικαστική απόφαση; Εσείς το ανακινήσατε, ή το υπουργείο μια μέρα είπε να σας πάρει τηλέφωνο”, είπε ο κ. Γκιουλέκας;
To “αγκάθι” της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα
Ζήτησε, ακόμη, εξηγήσεις για όσα γράφονται, ότι “αντιδήμαρχός σας είναι και ο σύμβουλος εταιρίας που έχει το 33% εκεί”, αλλά και την εξήγηση του κ. Κουράκη “που φέρεται να δήλωσε ότι θέλει αντιδήμαρχο όχι επιχειρηματία, να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δήμου”.
Ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συμμαχία”, Σωτ. Ζαριανόπουλος, τόνισε πως “η ανακίνηση του θέματος Αλατίνη δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα να δικαιώσει αυτό που λέγαμε προεκλογικά, ότι η δημοτική παράταξη Μπουτάρη που υποστηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ και Κουβέλη είναι ο πρωτομάχος ιδιωτικών συμφερόντων στην πόλη”. Πρόσθεσε ότι “στην υπόθεση εμπλέκονται δύο κορυφαία στελέχη του δήμου, ο δήμαρχος κι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών”.
Υποστήριξε ότι “τα ιδιωτικά συμφέροντα θα φάνε το δημόσιο αν δοθεί με μικτή χρήση το Αλατίνη”. Αναρωτήθηκε αν “δεν είναι σκανδαλώδες ότι δόθηκε συντελεστής δόμησης 4,2 όταν στα άλλα ακίνητα της περιοχής είναι 2,2 για να αξιοποιηθεί σε άλλη περιοχή της χώρας”;
Σύμφωνα με τον κ. Ζαριανόπουλο “η εμπλοκή του δημάρχου είναι παλιά στην υπόθεση”, θυμίζοντας επιστολή κίνησης πολιτών, που ζητούσαν να χαρακτηριστεί ‘χώρος πρασίνου’ η έκταση, με την οποία είχε διαφωνήσει τότε ο κ. Μπουτάρης.
“Τα φιλέτα της πόλης πρέπει να μείνουν στους κατοίκους της πόλης. Και να μην πάνε στα μεγάλα συμφέροντα. Ζητάμε να απαλλοτριωθεί, χωρίς κανένα κόστος και να περάσει αποκλειστικά και μόνον σε χρήσεις πράσινου και πολιτισμού. Θα καλέσουμε το λαό να προστατέψει αυτό το ακίνητο”, κατέληξε ο κ. Ζαριανόπουλος.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης “Θεσσαλονίκη, Ανοικτή Πόλη”, αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, σύμφωνα με το οποίο ασκείται πίεση στους δήμους προκειμένου να ελευθερώσουν οικόπεδα, καθώς δεν έχουν τους πόρους για την αξιοποίησή τους.
Τα έγγραφα του Χ. Μάτη
Μια σειρά από έγγραφα παρουσίασε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη”, Χρ. Μάτης. Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, ο κ. Αχ. Κόλλιας είναι ο πρόεδρος της εταιρίας Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης, στην οποία ανήκει μέρος του οικοπέδου. Ιδιοκτήτης είναι η Τεχνική Εταιρία Αξιοποίησης Ακινήτου Λασκαράτου. Όπως είπε ο κ. Μάτης “συστάθηκε για την αξιοποίηση ολόκληρου ή μέρους του ακινήτου. Όπως προκύπτει συνδιαχειριστής είναι ο κ. Χασδάι Καπόν”.
Η εταιρία έχει εταίρους τα νομικά πρόσωπα της κοινοπραξίας “που θέλει ανοικοδόμηση”, σύμφωνα με τον κ. Μάτη: Η εταιρία του κ. Γιώργου Δαυίδ(σ.σ. Coca Cola) Nutriat, αλλά και οι “Αστικές Αναπτύξεις”.
Για να δικαιολογήσει τη θέση του ότι η Nutriat ζητά οικοπεδοποίηση, ο κ. Μάτης επικαλέστηκε πως η έκταση καταγράφεται στα κονδύλια του Ισολογισμού της εταιρίας, στην ανάλογη κατηγορία. “Ο όμιλος Δαυίδ δηλαδή, δεν ενδιαφέρεται να κτίσει, αλλά να το πουλήσει. Απλά δεν μπορεί να το πουλήσει, γιατί τώρα δεν μπορεί να χτίσει κανένας. Αυτό που θα γινόταν με την τροπολογία θα ήταν να αυξηθεί η αξία του οικοπέδου. Έτσι θα ευνοούνταν και η εταιρία της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο κ. Χασδάι Καπόν”, υποστήριξε ο κ. Μάτης.
Η εμπλοκή Καπόν σύμφωνα με τον Μάτη
Σύμφωνα με τον κ. Μάτη, παρά το ότι ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών Υποθέσεων, Χασδάι Καπόν, αρνείται πως συμμετέχει σε οικονομικές διεργασίες της εταιρίας, “αυτή η εταιρία, την οποία ο κ. Καπόν είναι ο μόνος που την εκπροσωπεί με δικαίωμα υπογραφής, έκανε δυο φορές αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος που έχει δικαίωμα υπογραφής. 
Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Καπόν είπε ότι πριν δυο χρόνια μεταβίβασε της μετοχές στην αδελφή του. Στο νόμο περί δήμων, αναφέρεται ρητά ότι οι αιρετοί απέχουν από αποφάσεις που σχετίζονται με τα συμφέροντά τους, ή τα συμφέροντα συγγενών τους. Γι αυτό στη δήλωση που υπογράφουμε αναφέρουμε τα ονόματα συγγενών α βαθμού. Εικάζω ότι η κ. στην οποία μεταβίβασε ο κ. Καπόν είναι η κ. Βίβιαν Μπενμαγιόρ, συνεπώνυμη του Ιακώβ Μπενμαγιόρ που συμμετέχουν στην εταιρία”, τόνισε ο κ. Μάτης.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο Χασδάι Καπόν είναι μέτοχος της Protonbank και η τράπεζα συμμετέχει στην εταιρία Nutriat, που μετέχει, με τη σειρά της, στην εταιρία ¨Αστικές Αναπτύξεις Θεσσαλονίκης”...
Αίτημα για παραίτηση Καπόν
Ο δημοτικός σύμβουλος υποστήριξε ότι ο αντιδήμαρχος παρενέβη στο θέμα και με τις παρεμβάσεις του αυτές τοποθέτησε αρκετά υψηλά την αξία του οικοπέδου. “Είναι προφανές ότι έχουμε σύγκρουση συμφερόντων. Αν πάμε σε απαλλοτρίωση ο δήμος θα θέλει να καταβάλει το χαμηλότερο τίμημα και ο αγοραστής θα θέλει το υψηλότερο δυνατόν. Ο κ. Χασδάι Καπόν πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του επειδή είναι λόγω θέσης ικανός να επηρεάσει τη διαδικασία. Αν δεν την εγκαταλείψει θα ζητήσω να ελεγχθεί η νομιμότητα της παραμονής του μετά την εξαγγελία του δήμου να ΄χει λόγο στο τι θα γίνει με το οικόπεδο”, κατέληξε ο κ. Μάτης.
Να σημειωθεί ότι, στην τοποθέτησή του, ο αντιδήμαρχος Π. Κουράκης, δεν αναφέρθηκε στο θέμα της παραίτησης ή μη του κ. Καπόν. Αντίθετα, εξήρε την πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης να “κάνει διαβούλευση”, όπως είπε, για το θέμα. “Τι ζητάμε εμείς; Να κάνουμε διαβούλευση, αυτό που ζητάνε όλοι. Για να κόψουμε και τον βήχα όσων μιλούν για “υπόγειες διαδρομές”. Εμείς θα προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και θα το κάνουμε με έναν τρόπο διαυγή”, τόνισε ο κ. Κουράκης.
Μπουτάρης: Όχι σε υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Μπουτάρης πιθανολόγησε ότι δεν άρεσε η απόφαση του ΣτΕ στους ιδιοκτήτες. Επέμεινε πως το ΥΠΕΚΑ ήταν αυτό που επικοινώνησε μαζί του και του ζήτησαν τη γνώμη του. Στη συνέχεια, όπως είπε, επικοινώνησε με τους κ.κ. Βούγια και Καλαφάτη κι ο πρώτος του επεσήμανε να μη συναινέσει σε οποιαδήποτε τροπολογία. “Την επομένη επικοινώνησα με το υπουργείο και ζήτησα να μην προχωρήσει καμία τροπολογία. Σας διαβεβαιώ ότι δεν είχα καμία επικοινωνία ή άλλη συζήτηση περί τροπολογίας. Απλά, όταν ήρθε ο κ. Παπακωνσταντίνου εδώ, του ζήτησα κάτι να κάνουν προκειμένου και το Αλατίνη και το Φιξ και η Υφανέτ και το οικόπεδο του ΟΣΕ στον Παλιό Σταθμό να αξιοποιηθούν”.
Ανακοίνωσε πως, αύριο, θα γίνει συνάντηση για το θέμα της ΔΕΘ. “Δε θα γίνει τίποτα στην Έκθεση, αν δεν περάσει το δήμο. Θέλουμε το Λιμάνι, τα θέλουμε αυτά, αλλά δε θα γίνει τίποτα αν δεν περάσει από το δήμο”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι “θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε δημιουργία γραμματείας ή υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης”.
Ο κ. Μπουτάρης, απαντώντας στα όσα είπε ο κ. Μάτης, ενημέρωσε ότι ο Χασδάι Καπόν δε θα μετέχει σε οποιαδήποτε συζήτηση ή επιτροπή για το Αλατίνη. Πρόσθεσε ότι θα μετέχουν οι ιδιώτες, ο δήμος, οι κάτοικοι της περιοχής κι όλοι οι ενεχόμενοι φορείς. Διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση θα κάνει ό,τι μπορεί προς το συμφέρον του δήμου.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η δημοτική σύμβουλος Άννα Ευθυμίου παρουσίασε περιοδικό ευρωπαίων μεσιτών, στο οποίο παρουσιάζονταν το συγκεκριμένο οικόπεδο, με την ηλεκτρονική διεύθυνση του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι, επειδή δεν υπάρχει εταιρία του δήμου που να προωθεί real estate, για το λόγο αυτό οι συντάκτες έβαλαν την ιστοσελίδα του δήμου. Κάλεσε την κ. Ευθυμίου να μη χρησιμοποιεί “επιπόλαια” πληροφορίες.