Habana_Muda_photowebΤο 14 φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη και αρκετός κόσμος το επισκέπτεται καθημερινά. Την Τετάρτη 14 Μαρτίου σε κοινή   προβολή  οι θεατές  παρακολούθησαν δύο ντοκιμαντέρ: "Οι Νταντάδες" και η "Βουβή Αβάνα"(φωτογραφία). >>>

 

Στη  ταινία  ''Οι Νταντάδες'', Φιλιπινέζες οι οποίες φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν ως au pair  η αλλιώς ως νταντάδες, προσπαθούν να βοηθήσουν την οικογένεια τους και τα αδέρφια τους με τις σπουδές τους, είτε αφήνουν τα παιδιά τους για να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στερώντας τους όμως την μητρική αγάπη. Από την μία βλέπουμε να καταπατούνται τα δικαιώματά τους, ενώ από την άλλη  επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους μέσα από τη μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας.Οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν δύο αντίθετες εικόνες σύμφωνα με την κατάσταση που επικρατεί.

Η ''Βουβή Αβάνα'' είναι ένα καλοφτιαγμένο και συγκινητικό ντοκιμαντέρ το οποίο εξιστορεί την ιστορία ενός κωφού κουβανού ,ο οποίος προσπαθεί να συντηρήσει τα  δυο παιδιά του και τη μουγκή γυναίκα του.Παράλληλα  διατηρεί και ελεύθερη  σχέση με τον γκέι σύντροφό του που ζει στο Μεξικό και τον συντηρεί πλήρως οικονομικά. Αυτό το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται κρύβει πολλές παγίδες  και σταδιακά με παράξενους τρόπους διακόπτεται. Μέσα από αυτήν την ιστορία αποκαλύπτονται τα κίνητρα  του ανθρώπινου νου και οι προβληματισμοί που έχει ο άνθρωπος για το μέλλον.

Κεντρικό σημείο και των δυο ντοκιμαντέρ, το χρήμα και το πως αλλοτριώνει τον άνθρωπο.

Σοφία Παπαδοπούλου