omiria_komotini_ergostasio_20120301_01Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροήν, απόπειρα εκβίασης, αρπαγή, οπλοφορία, οπλοχρησία και άσκοπους πυροβολισμούς, άσκησε, το απόγευμα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, εναντίον του 52χρονου απολυμένου που εισέβαλε σε εργοστάσιο της Κομοτηνής. >>>

 

Ο δράστης ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί και το μεσημέρι της Δευτέρας θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

Ο 52χρονος εισέβαλε χθες στο εργοστάσιο κατασκευής κάδων απορριμμάτων Helesi στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής και αφού άνοιξε πυρ με καραμπίνα εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου κι ενός υπαλλήλου, τραυματίζοντάς τους σοβαρά, στη συνέχεια κρατούσε επί 12 ώρες ομήρους δυο εργαζόμενους.

Η δικηγόρος του, Σοφία Σαριπανίδου, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι ο πελάτης της δεν είχε σκοπό να σκοτώσει κι αυτό, όπως είπε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα τραύματα που προκάλεσε δεν είναι σε καίρια ζωτικά σημεία του ανθρώπινου σώματος. Ανέφερε επίσης ότι σέβεται και εκτιμά τον εργοδότη και κουμπάρο του, δηλώνει μετανοιωμένος για τις πράξεις του και πως η κατάσταση εκτραχύνθηκε από λάθος χειρισμούς. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πελάτης της έχει να λαμβάνει αποζημίωση από την εταιρεία, βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, πάσχει από μελαγχολία και πως η οικογένειά του, είναι στο πλευρό του.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης έχει πυροβολήσει με κυνηγετική καραμπίνα τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, στο λαιμό στο χέρι και στα πλευρά. Στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια 30χρονο υπάλληλο. Οι δυο τραυματίες μπόρεσαν να διαφύγουν χάρη στην επέμβαση υπαλλήλων που βρισκόταν στο χώρο, την ώρα που ο δράστης, απειλώντας με την καραμπίνα, έπιασε ομήρους δύο άλλους εργαζομένους, ηλικίας 64 και 51 χρόνων και «οχυρώθηκε» στο γραφείο της διοίκησης.

Η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο κι έβγαλε, με ασφάλεια, έξω από το εργοστάσιο, τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Δυνάμεις των ΕΚΑΜ κύκλωσαν το κτίριο και διαπραγματευτές της αστυνομίας, που ταξίδεψαν στην Κομοτηνή από τη Θεσσαλονίκη, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το δράστη.

Αρχικά, ο 52χρονος ήταν ανένδοτος. Δεν ήθελε να μιλήσει με κανέναν και μάλιστα δε δίστασε να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια έθεσε δυο αιτήματα: Απαίτησε την καταβολή δεδουλευμένων ύψους 31 χιλιάδων ευρώ και την επαναπρόσληψή του στην εταιρία, στην οποία εργαζόταν από τον Ιούλιο του 2000 έως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, οπότε και απολύθηκε.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχιζόταν, ο δράστης έθεσε δύο αιτήματα, στους αστυνομικούς προκειμένου να πειστεί να παραδοθεί. Αργά το βράδυ ο 52χρονος ζήτησε και έλαβε από την ομάδα των διαπραγματευτών ψυχοφάρμακα, τα οποία, όπως είπε, του χορήγησε γιατρός, επειδή πάσχει από κατάθλιψη. Συγχρόνως οι αστυνομικοί ζητούσαν από τον δράστη να μιλούν με τους ομήρους, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (12:45 πμ) και ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, ο 52χρονος πείσθηκε τελικά να παραδοθεί, απελευθερώνοντας και τους δύο εργαζόμενους που από το μεσημέρι κρατούσε ως ομήρους.

Καλύτερα οι τραυματίες

Οι δύο τραυματίες νοσηλεύονται στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Κομοτηνής, ευρισκόμενοι εκτός κινδύνου. Ο 30χρονος υπάλληλος υποβλήθηκε σε επέμβαση στα πόδια.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Εταιρεία Helesi ΑΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο δράστης, εργαζόταν ως υπάλληλος γραφείου στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής, από 20.07.2000 έως την απόλυσή του, την 31.08.2011, καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας».

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην HELESI Κυριάκος Καλπακίδης, είπε πως ο 52χρονος ως εργαζόμενος δεν είχε προκαλέσει, αλλά πρέπει να αντιμετώπιζε προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης διατηρούσε φιλικές σχέσεις με το διευθύνοντα σύμβουλο, καθότι και οι δυο κατάγονταν από το Αίγιο. Αρχικά, κάποιοι από τους εργαζόμενους είχαν πει πως ήταν κουμπάροι.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός, δήλωσε ότι καταδικάζει το περιστατικό και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε ποιος όπλισε το χέρι αυτού του ανθρώπου, τι τον έκανε να φτάσει εδώ. Η ανεργία, η οποία έχει διογκωθεί και το κόψιμο των μισθών, είναι προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας». Όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες στο εργοστάσιο, δήλωσε πως είχε επισκεφθεί το συγκεκριμένο εργοστάσιο και συναντήθηκε με τον ιδιοκτήτη, επειδή οι εργαζόμενοι εδώ και δύο μήνες είναι απλήρωτοι.