mistika_trapezarias_01Η Πειραματική σκηνή «Θεάτρου Όραμα» του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης παρουσιάζει τα «Μυστικά Τραπεζαρίας» (διασκευή από το θεατρικό έργο του Α. Ρ. Γκέρνυ, «Τραπεζαρία»). Η πρεμιέρα >>>

της παράστασης δίνει σήμερα, στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης στις 8 το βράδυ. Θα δοθούν άλλες δύο παραστάσεις, αύριο και μεθαύριο, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο.

Μια τραπεζαρία φιλοξενεί διαφορετικούς ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε 18 εικόνες. Σκηνές καθημερινές, καταστάσεις οικείες, σχέσεις αναγνωρίσιμες, συζητήσεις κι εξομολογήσεις που ποτέ δεν ολοκληρώνονται γιατί πάντα διακόπτονται από την επόμενη σκηνή.

Ο συγγραφέας θέλει το έργο να ξεκινάει με πρωινό φως, περνάμε στο μεσημέρι και καταλήγουμε σ’ ένα ονειρικό πάρτι στο φως των κεριών, με καλεσμένους όλους τους ήρωες του έργου.

Στο πρώτο μέρος η ζωή των ηρώων υποταγμένη σε κανόνες και παλιές αξίες που σιγά, σιγά από τη μια σκηνή στην άλλη υποχωρούν και δίνουν τη θέση τους σε καινούρια ήθη και σε διαφορετικό τρόπο ζωής.

Η τραπεζαρία δεν είναι πια ένα σύμβολο αλλά δυο ξύλινες σανίδες που επάνω τους έμειναν αποτυπώματα από τις αναμνήσεις των ανθρώπων που έζησαν εκεί και στο τελευταίο πάρτι την αποχαιρετούν μαζί με την εποχή που έχει πια πεθάνει.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Δώρα Σκαρλάτου.

Μετάφραση – διασκευή : Θάλεια Σκαρλάτου

Σκηνικά – κοστούμια : Θάνος Καρώνης

Βοηθός σκηνοθέτη – σκηνογράφου : Μαρία Μαυρίδου

Ηχοφωτιστική κάλυψη : Γρηγόρης Μόσχου

Παίζουν :

Σμαρώ Τσιφουτίδου – Νίκος Παπαφιλίππου – Νατάσσα Αστρεινίδη – Γιάννης Λάσκος

Δήμητρα Μούρτζιου – Γρηγόρης Σούγγαρης – Μαρία Παυλίδου – Άλκηστις Γιωγιού

Μίλτος Αλευράς – Αθηνά Κερανά – Ελευθερία Νάκου – Στέλιος Μπουϊκίδης

Θεόφιλος Λάλος

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου | Θεόφιλος Λάλος
Γραμματεία Θεάτρου | Σοφία Ιεροδιακόνου

Υπεύθυνη παραγωγής | Αντωνία Χαντζή

Πληροφορίες : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΜΗΣ  – 2310 463423

Άλμπερτ Ράμστελ Γκέρνυ

Γεννήθηκε στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης την 1η Νοεμβρίου του 1930. Απόφοιτος του Williams College (1952) και του Πανεπιστημίου του Yale (1958). Στη διετία 1959 – 1960 δίδαξε αγγλικά και λατινικά σε γυμνάσιο του Μπέλμοντ στη Μασσαχουσέτη. Από το 1960 είναι καθηγητής φιλόλογος στο  Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης. Δημοσίευσε πολλά θεατρικά έργα, σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς και δύο μυθιστορήματα (το «Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο», 1974 και το «Διασκεδαστικοί ξένοι», 1977).

Έργο του Γκέρνυ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1985 από το Απλό Θέατρο, «Η λέσχη», σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα.

Η «τραπεζαρία» πρωτοπαίχτηκε το Φεβρουάριο του 1982 στο Playwrights Horizons Theatre της Νέας Υόρκης (Off Broadway). Από τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς οι παραστάσεις συνεχίστηκαν στο Astor Theater. Η επιτυχία του έργου ήταν εντυπωσιακή, δόθηκαν στη Νέα Υόρκη 607 παραστάσεις. Παράλληλα το έργο ανέβηκε και σε είκοσι μία άλλες αμερικάνικες πόλεις