Με συνεχή ηχητικά μηνύματα ενημερώνει το κοινό του, ο ΟΑΣΘ, για τους πορτοφολάδες που… κάνουν θραύση, μέσα στα αστικά λεωφορεία. Σχεδόν καθημερινές είναι οι κλήσεις, προς το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, από πολίτες, που έχουν πέσει θύματα λωποδυτών, κατά τη διαδρομή τους, προς τη δουλειά ή το σπίτι τους. >>>

 

Πορτοφόλια αρπάζουν συνήθως γυναίκες –και μάλιστα μικρής ηλικίας- κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι πορτοφολούδες συνήθως δρουν από τις 8 ως τις 11 το πρωί, στα δρομολόγια με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης και από τις 2 ως τις 4.30 το μεσημέρι, στα… αντίθετα δρομολόγια, οπότε υπάρχει μαζική αποχώρηση των εργαζομένων προς τις περιοχές κατοικίας τους.

Ο ΟΑΣΘ έχει προβλέψει να μεταδίδει ηχητικά μηνύματα, από τα μεγάφωνα των λεωφορείων, με τα οποία προειδοποιεί για τη δράση των πορτοφολούδων, αλλά επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ασφάλεια των αποσκευών και των προσωπικών ειδών, είναι ευθύνη των επιβατών κι όχι του οργανισμού.

«Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις μας, έρχονται συνεχώς αναφορές από τους σεκιουριτάδες για νέα κρούσματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, σε ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου της Κυριακής.

Πάντως οι επίσημες αναφορές της αστυνομίας, για τη δράση των νεαρών, στην πλειοψηφία τους, λωποδυτριών, είναι λίγες σε σχέση με τα περιστατικά, καθώς, αν οι πορτοφολούδες γίνουν αντιληπτές, επιστρέφουν τα πορτοφόλια και οι παθόντες δεν προχωρούν σε μηνύσεις “για να μην μπλέξουν στις διαδικασίες”…