Ξέρουμε όλοι τον καθηγητή Γιώργο Μπαμπινιώτη;

Σήμερα, στις 15.30 ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης ως υπουργός Παιδείας μαζί με τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη και Άννα Διαμαντοπούλου, ως υπουργό Ανάπτυξης. Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, που πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν ως «πρόσωπο-έκπληξη»; >>>Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι Ομότιμος και Επίτιμος Καθηγητής της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973-2006), πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006), Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και πρόεδρος (από το 1987) της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων), μέλος του Δ.Σ. Ωνασείου.
Ανήκει στους εισηγητές της Σύγχρονης Γλωσσολογίας στην Ελλάδα ενώ από τους πρώτους δίδαξε τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεως της γλώσσας, τις οποίες και εφήρμοσε σε αναλύσεις της δομής της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας. Επέμεινε στον τρόπο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας βάσει της επικοινωνιακής μεθόδου συνδυασμένης με τη γραμματική και τη σύνταξη (δομολειτουργική προσέγγιση).
Παράλληλα, ασχολήθηκε συστηματικά με τη λεξικογραφία. Καρπός της ενασχόλησής του με τα αντικείμενα αυτά είναι το «Λεξικό τής Νέας Ελληνικής» (1998, γ΄ εκδ. 2008), «Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο» (2004), «Μικρό Λεξικό τής Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (2006, β΄ έκδοση 2009), «Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (2008) και (από κοινού με τον Χρ. Κλαίρη) η «Γραμματική τής Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική–Επικοινωνιακή» (2005), «Συνοπτική Γραμματική τής Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική-Επικοινωνιακή» (2007). Εκδότης του περιοδικού «Γλωσσολογία», Διευθυντής της σειράς «Γλώσσα-Κείμενο-Επικοινωνία».
Είναι επίσης, τακτικό μέλος της «European Academy of Sciences and Arts»(Salzburg), τακτικό μέλος της Μόνιμης Διεθνούς Επιτροπής Γλωσσολόγων (CIPL), πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας των Αθηνών, τακτικό μέλος της Societas Linguistica Europaea, συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» (επιστημονικές επιφυλλίδες).
Διετέλεσε πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, μέλος τής Επιτροπής Εκδόσεως της Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα» και της θεματικής Εγκυκλοπαίδειας της Εκδοτικής Αθηνών (Γλωσσολογία).
Γεννήθηκε 1939 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του 9ου Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών. Σπούδασε Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών απ' όπου πήρε το πτυχίο του το 1962 (υπότροφος τού Ι.Κ.Υ. καθ' όλη την διάρκεια των σπουδών του). Έγινε διδάκτωρ της ίδιας Σχολής (1969). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (ως υπότροφος της DAAD και της «Alexander von Humboldt Stiftung») στην Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (1969-71) με ειδίκευση στη θεωρία της γλώσσας και στις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεως της γλώσσας.
Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα, τη γερμανική και τη γαλλική. Ενασχόληση, λόγω του αντικειμένου της επιστήμης του, με περισσότερες ξένες γλώσσες, όπως η αρχαία Ινδική, η γλώσσα των Maya (Jucatec) ιθαγενών της Αμερικής κ.ά.

Σχόλια

 1. Δεν μας είπες όμως πόσο βρώμικα έχει βρίσει τους Βορειοελλαδίτες και ειδικά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ο "καθηγητής". Ντροπή σας που του κάνετε και διαφήμιση σαν blog της περιοχής αυτής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης είχε περιλάβει, στο λεξικό του, στο λήμμα "βούλγαροι", μέσα στις υπόλοιπες εξηγήσεις και μία επιπλέον. Έγραφε, λοιπόν:
  "αυτός που γεννήθηκε στη Βουλγαρία ή κατάγεται από εκεί,
  (καταχρ. - υβριστ.) ο οπαδός ή παίκτης ομάδας της Θεσσαλονίκης (κυρ. του Π.Α.Ο.Κ.)"
  Πού βλέπεις εσύ να βρίζει τους Βορειοαλλαδίτες -και ειδικά τους οπαδούς του ΠΑΟΚ; Αναφέρει πως, καταχρηστικά και υβριστικά η λέξη χρησιμοποιείται για οπαδό ή παίκτη ομάδας της Θεσσαλονίκης.
  Συμφωνώ ότι θα έπρεπε να αφιερώσει δυο γραμμές παραπάνω, για να πει ότι κακώς χρησιμοποιείται έτσι ο όρος. Αφιέρωσε ώρες επί ωρών τότε, σε ραδιόφωνα -ένα από αυτά και σ αυτό που εργαζόμουν εγώ, στη δική μου εκπομπή- για να εξηγήσει. Τότε που, φαντάζομαι, εσείς αγαπητέ ανώνυμε πηγαίνατε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
  Αν επιμένετε ότι με αυτό που περιέλαβε στο λεξικό βρίζει, απλά δε γνωρίζετε τη σημασία της λέξης "βρίζω". Και σας το λέει αυτό κάποιος που κάθισε στα τσιμέντα (κι όχι στα πλαστικά καρεκλάκια) της Τούμπας και άσκησε επώνυμη κριτική στον καθηγητή.
  Όσο για τη διαφήμιση στον καθηγητή Μπαμπινιώτη, με το έργο του στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρία, δεν τη χρειάζεται. Είτε συμφωνείς με τις απόψεις του είτε -όπως εγώ- δε συμφωνείς...
  Άνοιξε τα μάτια σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.