Η Βουλή δεν ενέκρινε, σήμερα, τροπολογία για την άρση των διατάξεων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτικών προσώπων, κατά την διερεύνηση ενδεχόμενων οικονομικών παραβατικών συμπεριφορών. >>>

 

Την τροπολογία παρουσίασε ομάδα βουλευτών, όμως δεν “πέρασε” και το θέμα παραπέμφθηκε σε ειδική επιτροπή.

«Βρισκόμαστε υπό το άγρυπνο βλέμμα των πολιτών που απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια. Πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε, όταν ελέγχονται δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πολιτικών προσώπων, να μην ισχύουν οι διατάξεις αυτές» πρότεινε ο Χάρης Καστανίδης, που ήταν υπέρ του να περάσει η τροπολογία.

«Δεν πιστεύω πως πρέπει να νομοθετούμε εν θερμώ» απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου. «Υπήρξε ένα ατυχές γεγονός που προκάλεσε θλίψη σε όλους μας(σ.σ. εννοεί το θέμα του ενός εκατομμυρίου ευρώ), αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ και την ολομέτωπη επίθεση των μέσων ενημέρωσης κατά της πολιτικής και των πολιτικών που γίνεται αυτές τις μέρες. Ας μας απαντήσουν όλοι αυτοί οι κύριοι, μετά την πολιτική τι;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κος Παπαϊωάννου παραδέχθηκε πως ο υφιστάμενος νόμος για την διερεύνηση του ύποπτου πολιτικού χρήματος χρειάζεται συμπλήρωση - αλλά κάτι τέτοιο «πρέπει να αποτελέσει δημιουργική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ώστε να καταλήξουμε σε κάτι ολοκληρωμένο, σοβαρά και υπεύθυνα».

Με τον Μ. Παπαϊωάννου συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας: «Μου δημιουργεί τεράστια προσωπική πικρία ο τρόπος που τα μέσα προβάλλουν τα επεισόδια σε βάρος των βουλευτών. Οι συνάδελφοι αυτοί, δεν είναι απατεώνες και δεν μπορεί να τους καταλογίσει κανείς τίποτε άλλο, παρά ότι επέλεξαν να ψηφίσουν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες ψηφοφορίες. Ο τρόπος προβολής των επεισοδίων δικαιολογεί και προτρέπει και άλλους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες» εκτίμησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι «πράγματι η Βουλή δεν πρέπει να νομοθετεί εν θερμώ, αλλά η προσπάθεια πολλών συναδέλφων ήταν ευγενής. Η ανάγκη τους όμως να αποδείξουν πως δεν είναι όλοι ίδιοι και απατεώνες, οδηγεί στην υπερβολή: Ό,τι και να κάνουν οι βουλευτές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθεί η κοινή γνώμη για οτιδήποτε».

Αντίθετη άποψη είχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας. «Μπορούμε να πούμε πως δεν προστατεύονται από τον υφιστάμενο νόμο οι περιπτώσεις περιουσιακής κατάστασης των προσώπων που έχουν αιρετά αξιώματα, γιατί αυτό επιβάλλει - και αυτονόητα το επιβάλλει - η λογική των θεσμών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και τάχθηκε υπέρ μιας άμεσης υπερψήφισης της τροπολογίας.

«Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες κι επιτέλους να μην φοβηθούμε να είναι ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι στην κοινωνία» παρατήρησε ο Θ. Πλεύρης, από πλευράς ΛΑ.Ο.Σ..

«Η πλήρης διαφάνεια είναι ώριμο αίτημα» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας. «Ας δεχθώ τη λογική ότι δεν χρειάζεται να νομοθετήσουμε σήμερα εν θερμώ, αλλά το αίτημα είναι ώριμο».