Οι γυναίκες παρουσιάζουν διαφορετικά καρδιακά συμπτώματα σε σχέση με τους άντρες
Μπορεί να παθαίνουν σπανιότερα έμφραγμα, αλλά η διαφορά στα συμπτώματα τις οδηγεί συχνότερα στο θάνατο. >>>
Αυτό το «παράδοξο» δείχνει επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the American Medical Association. Όπως επισημαίνεται, το έμφραγμα είναι ουσιαστικά πιο ύπουλο για τις γυναίκες παρά για τους άντρες για αυτό το λόγο, καθώς μπορεί να μην γίνει αναγνωρίσιμο από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα συχνά οι γιατροί να επιλέγουν μια λάθος θεραπεία, με επικίνδυνα αποτελέσματα. 
Ο κυριότερος λόγος σύμφωνα με το thrakistime.gr είναι το σύμπτωμα της στηθάγχης. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, οι γυναίκες δεν εμφανίζουν συνήθως κάτι τέτοιο και έτσι είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την πάθηση. Έτσι, οι θάνατοι που σημειώνονται είναι περισσότεροι στις γυναίκες από έμφραγμα, σε σχέση με τους άντρες, σε ποσοστό 14% έναντι 10%, αντίστοιχα.
Το έμφραγμα παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 55 ετών. 
Η μελέτη έγινε σε 1.000 νοσοκομεία των ΗΠΑ, όπου παρατηρήθηκε ότι οι διαφορές στην συμπτωματολογία με τους άνδρες, ίδιας ηλικίας, ήταν ξεκάθαρες. 
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι νεαρές γυναίκες θα πρέπει να έχουν πάντα κατά νου ότι η καρδιακή νόσος εμφανίζεται διαφορετικά στο γυναικείο φύλο, απ’ ότι στο ανδρικό. Είναι σύνηθες λοιπόν το ιατρικό προσωπικό να μην δίνει τόση μεγάλη προσοχή σε μια γυναίκα με καρδιολογικά συμπτώματα.